Granátové jablko – plod granátovníku obecného – je aromatické ovoce sladkokyselé chuti. Roste na menších stromech ve Středomoří. Plod je okolo 10 cm velká bobule šestibokého tvaru.

Granátové jablko – plod granátovníku obecného – je aromatické ovoce sladkokyselé chuti. Roste na menších stromech ve Středomoří. Plod je okolo 10 cm velká bobule šestibokého tvaru.
Pod tvrdou a tlustou slupkou je zvláštní vnitřní stavba šesti až dvanácti pouzder, v nichž se v červeném rosolovitém míšku nacházejí semena.
Především se využívá sladkokyselá šťáva obsažená v rosolovité hmotě kolem semen. Vyrábí se z ní koktejly, džusy a také známý sirup grenadina, často používaný právě v koktejlech. Používá se také na ozdobu zákusků.
Granátová jablka obsahují kromě největšího podílu vody také vápník, hořčík, železo, fosfor, sodík, draslík, vitamín B a vitamín A.
• obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva z granátových jablek vhodná pro sportovce, těžce pracující osoby, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály
• přispívá ke snižování výskytu kardiovaskulárních chorob
• redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy
• snižuje riziko rakoviny
• posiluje imunitní systém
• pomáhá ke snižování krevního tlaku
• je to účinný prostředek při poruchách erekce
Při nákupu vybíráme neotlučené, nenahnilé a neplesnivé plody. Ideální je vybírat plně zralé plody pro brzkou spotřebu. Nedozrálé kusy jsou trpké a musíme je nechat „dojít“ na slunném místě.
Slupka granátového jablka i vnitřní přepážky obsahují mnoho hořkých a trpkých látek. Červená šťáva barví oblečení a velmi špatně se odstraňuje!
Granátové jablko je nejčastěji symbolem úrodnosti, plodnosti a blahobytu. Množství semen bývalo symbolem jednoty národa a vladaře. Ve výtvarném umění představuje častý dekorativní prvek.
Granátové jablko je národním symbolem Ázerbajdžánu a heraldickým znakem i symbolem španělské Granady.
Suroviny:
• granátová jablka
• minerálka
• led
Postup: Granátová jablka poválíme (pro uvolnění šťávy), rozřízneme a vymačkáme lahodnou červenou šťávu. Ředíme minerálkou a podáváme vždy chlazené nebo s ledem.
Suroviny:
• 4 granátová jablka
• 500 ml bílého vína
• 2 lžičky cukru
• 500 ml sodovky
• led
Postup: Šťávu z granátových jablek smícháme s cukrem. Do sklenice dáme led, šťávu, zalijeme vínem a sodovkou. Okraj sklenice ozdobíme kouskem granátového jablka a podáváme s dlouhou lžičkou k zamíchání.
Postup: Klasický salát (listový salát, rajčata, sýr ricotta + zálivka) doplňte o hrst rubínových jadérek vyloupaných z granátového jablka. Salát dostane nejen další krásnou barvu, ale i svěžejší chuť.
Autor. Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living