Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

4 zajímavé informace, které jste nevěděli o šlehačce

Co nevíte o šlehačce

Co nevíte o šlehačce

  • Zavřít
Co nevíte o šlehačce

Co nevíte o šlehačce

Ovocné dezerty, dort Pavlova, zmrzlinové poháry... Právě teď je doba, kdy se při přípravě sladkých letních dezertů neobejdete bez šlehačky. Nadýchaná našlehaná smetana je skvělá i do dortů místo máslových krémů, které jsou na léto příliš těžké.

Seznam.cz banner

1. Kde se vzala

Vznik šlehačky není přesně datován, ale vzhledem k jednoduchosti přípravy lze předpokládat, že vznikla náhodně. Staré pověsti mají v tomto ohledu jasno. O zrod šlehačky se podle nich zasloužil běžící kůň, který vezl nádobu z poloviny naplněnou smetanou. Rychlý běh, skoky a otřesy způsobily, že se smetana během jízdy vyšlehala. První písemné zmínky o šlehačce pocházejí ze 17. století, kdy francouzský kuchař Francois Vatel připravil na počest krále Ludvíka XIV. dezert zdobený právě šlehačkou.

2. Co se děje při šlehání

Smetana ke šlehání (běžně pojmenovaná jako šlehačka) se získává sbíráním nebo odstřeďováním mléka, jedná se o nejtučnější část mléka. Je lehce stravitelná a má vysokou energetickou hodnotou. Její nejdůležitější vlastností je schopnost vytvářet pevnou a objemnou pěnu. Krouživým pohybem metly je do smetany vháněn vzduch, tím se vytváří soustava drobných vzduchových bublinek, které jsou zachyceny do sítě kapiček tuku, a tak vzniká pěna. Ovšem při delším šlehání se kapičky tuku spojují dohromady a vytvoří máslo. Zbývající kapalina je podmáslí. Přestože šlehačka představuje kalorickou bombu, je zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, vitamínu B, zinku a fosforu. Dělá dobře nemocným s vředovou chorobou.

3. Jak je to s teplotou a obsahem tuku

Za smetanu ke šlehání lze označit pouze takový výrobek, který obsahuje nejméně 30 % tuku. Platí však pravidlo, čím tučnější, tím lepší, např. značka Meggle vyrábí smetanu s obsahem tuku 35 % a lze ji tak označit za smetanu vysokotučnou. Na trhu lze ale také seznat šlehačku s obsahem tuku 40 % značky Kunín. A k přípravě některých dezertů se používá tzv. double cream, což je vlastně smetana s obsahem tuku 48 % a více (u nás seženete např. v Marks & Spencer).

Ke šlehání vždy používejte vychlazenou smetanu. To samé platí o nástrojích – miska i metličky by měly být také studené. Pro jistotu můžete dát metly i misku na pár minut před šleháním do mrazáku. Pokud se chystáte šlehat čerstvou smetanu, nezapomeňte, že se musí nechat minimálně 12 hodin uzrát při teplotě 3–8 °C. Nejprve šlehejte přibližně minutu na nízké otáčky, poté otáčky zvyšte a vyšlehejte smetanu do husté pěny.

Přidáním pár kapek citronové šťávy docílíte tužší konzistence. Pokud máte rádi sladkou šlehačku, cukr přidejte až ke konci šlehání a pro lepší zapracování cukru zvolte moučkový, ten má lepší rozpustitelnost než krystal. Nechce-li šlehačka ztuhnout, přisypte do ní za stálého míchání ztužovač. Pokud ani to nezabere, pak bude problém v zachycených zbytcích mastnoty na nádobí.

4. Není jen k jídlu

Smetanu lze využít i jako ingredienci v kosmetické péči. Na hustotu a lesk vlasů pomůže šlehačkový vlasový zábal. Hmotu, kterou získáte smícháním čerstvého vejce a neslazené šlehačky, vmasírujte do pokožky hlavy, rozetřete po celé délce vlasů a nechte působit přibližně dvacet minut. Pro větší účinnost můžete vlasy zabalit do potravinové fólie či do ručníku. Zábalem dodáte vlasům proteiny potřebné pro jejich pevnost a sílu. Ideální frekvence zábalu je jednou týdně. Další možností, jak smetanu využít, je tradiční čínská květinová koupel. Do lázně přidejte šálek tučné smetany, několik lžic medu a hladinu pokryjte čerstvými květy či okvětními lístky.

Sdílejte článek
Štítky Ludvík XIV. dezert šlehačka pěna dezerty smetana šlehačka smetana ke šlehání François Vatel

Návrhy pro vás

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti Sladké

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Nápoje

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky


Přečtěte si také

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Soutěžící
Václav Kohoutek nemá rád, pokud někdo někoho omezuje

Václav Kohoutek nemá rád, pokud někdo někoho omezuje

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Ovládněte tajemství kouřového aroma a uďte jako profík. Poradíme, jak udit maso, uzeniny, ryby i sýry

Ovládněte tajemství kouřového aroma a uďte jako profík. Poradíme, jak udit maso, uzeniny, ryby i sýry

Sladké
Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Prostřeno!
Prostřeno: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a masové kuličky na červeném víně

Prostřeno: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a masové kuličky na červeném víně

Prostřeno!
Prostřeno: Salát s gratinovanými hruškami s gorgonzolou a pistáciemi, variace sýrů

Prostřeno: Salát s gratinovanými hruškami s gorgonzolou a pistáciemi, variace sýrů

Prostřeno!
Prostřeno: Květákový krém se slaninou, rukolou a volským okem

Prostřeno: Květákový krém se slaninou, rukolou a volským okem

Prostřeno!
Prostřeno: Dort s malinami a lesním ovocem

Prostřeno: Dort s malinami a lesním ovocem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Polsko slibuje tvrdou odpověď na sabotáž železnice. Byl to terorismus, prohlásil Sikorski Král Zeman, Babiš i Fiala. Podívejte se na velké názorové veletoče politiků Žloutenka řádí v Česku: Zemřelo už 29 lidí. Počty nakažených rapidně rostou

prima-zeny

Zklamání Ondřeje nesou zrádkyně těžce. Mia s Danielou se dočkaly pohledu plného pohrdání Vojta Kotek poprvé přiznal strach. Jeho ovce trápí průjem a farmu smetla bouře Marcell stále důvěřuje Mie. Věrní jsou po odchodu MJ zoufalí. Nevědí, kdo jsou zrádci

prima-zoom

Největší požár v Praze zaměstnal 1000 hasičů Hitlerův trumf selhal. Spojenci pokročilou technologii zastavili chirurgickým bombardováním Fotka roku? Dokonalý snímek parašutisty před žhavým povrchem Slunce se plánoval dlouhé týdny

prima-fresh

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Ovládněte tajemství kouřového aroma a uďte jako profík. Poradíme, jak udit maso, uzeniny, ryby i sýry Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

prima-cool

VIDEO: První trailer Odvážné Vaiany Tom Cruise si konečně převzal Oscara. Podívejte se na jeho dojemnou děkovnou řeč První fotky z nejočekávanější filmové fantasy. Adaptace herního fenoménu vypadá nádherně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Česnek a cibule: Přírodní bojovníci proti virům, chřipce a nachlazení Nápis Home, košíky či obří hodiny. Těchto kuchyňských dekorací se zbavte Adventní kalendář potěší každého. 10 DIY nápadů pro děti i dospělé

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.