Máte rádi pizzu? Vyzkoušejte odlehčenou verzi z květáku, která potěší, ale nezatíží

Zdravá pizza není žádná utopie. Stačí připravit její základ z květáku a hned máte chutnou a výživnou alternativu. A co víc, květák v této úpravě sní ochotně i děti.

Máte rádi pizzu, ale klasika s moučným korpusem nezapadá do vašeho jídelníčku? Ať už jste na bezlepkové dietě, stravujete se low carb nebo se jen snažíte zvýšit příjem zeleniny, na květákové pizze si opravdu pochutnáte. Její korpus připravíte jednoduše z pár běžně dostupných surovin.

Dejte si květák

Je lehce stravitelný a bohatý na vitamíny a minerály. Porce syrového květáku s přehledem pokryje vaši denní potřebu vitamínu C. Chcete zhubnout? Květák je váš spojenec. Patří mezi nejméně kalorické potraviny, pouze 25 kcal na 100 g. Chuťově je neutrální, a proto ho můžeme použít v řadě zdravých receptů.

Pizzu má každý rád

Křupavý korpus, rajčatové sugo a navrch to, co máte rádi. Pizza má tu výhodu, že s ní zabodujete, i když ji uděláte v trochu zdravějším provedení. Tak toho využijte. Je to bezva způsob, jak dostat do dětí více zeleniny.

Jak na květákovou pizzu

BUDETE POTŘEBOVAT:

Na korpus:

  • 1 střední květák
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • koření podle chutí (pepř, sušený česnek, provensálské bylinky)
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Na rajčatové sugo:

  • olivový olej
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 plechovka loupaných krájených rajčat
  • sůl, pepř a sušené oregano

Na obložení:

  • šunka, žampiony, jarní cibulka, jalapeño papričky, mozzarella, rukola apod.

POSTUP

  1. Omytý květák rozeberte na růžičky, uvařte je nebo upečte a nechte částečně vychladnout. Poté z nich pomocí látkové utěrky vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  2. Smíchejte květák s vejcem, solí a kořením. Přidejte strouhaný parmazán a těsto dobře propracujte vidličkou. Na plechu s pečicím papírem vytvarujte z těsta tenkou kruhovou placku a předpečte ji do zlatova (15 až 20 minut při 200 °C).
  3. V mezičase zpěňte na lžíci oleje šalotku nadrobno, přidejte rajský protlak a nechte ho minutu a půl zarestovat. Přidejte rajčata a směs osolte, opepřete a ochuťte lžičkou sušeného oregana. Na mírném ohni nechte omáčku asi 5 minut redukovat.
  4. Jakmile je korpus do zlatova, vyjměte ho z trouby a nechte pár minut zchladnout. Na povrch rozetřete rajčatové sugo a přidejte další ingredience podle chuti. Pečte dalších 10 až 15 minut.
PRIMA TIP: Rukolou nebo bazalkou dozdobte pizzu až po vytažení z trouby.

Zdroj: Colorsoflowcarb.cz, zdroj foto: iStock

Vyzkoušejte také klasické kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Kateřina Šváchová

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty