Jak na domácí česnekový prášek? Jeho zásoby oceníte nejen v zimě

Sezona čerstvého česneku bude brzo vrcholit! Máte doma zásoby a nestíháte je zpracovávat? Kromě běžného nakládání do oleje můžete letos zkusit i vysušení a zpracování do podoby prášku. Jistě ho znáte z obchodu, kde je běžně k dostání mezi kořením. A je to tak snadné!

V čem jsou ale ty největší výhody? Jednou z nich je samozřejmě trvanlivost – jakmile totiž česnek vysušíte a namelete, značně mu prodloužíte životnost. Navíc se v této podobě skvěle skladuje. Další výhodou je rychlost využití, protože oloupání a nakrájení česneku přece jen nějakou chvíli zabere. Prášek je pak perfektní v momentech, kdy nás během vaření tlačí čas. Zároveň se výborně rozpouští v tekutině, tudíž je zajímavou ingrediencí při přípravě marinád nebo dresinků.

V čem ale sušit?

Nejjednodušší je samozřejmě použít sušičku na ovoce, díky které bude proces efektivnější. Pokud ji ale nemáte, neztrácejte hlavu. Stačí nakrájené plátky česneku (pozor, aby měly stejnou tloušťku) rozprostřít v jedné vrstvě na sušicí síť, případně navléknout jako křížaly. Pak už je jen potřeba najít teplou místnost a nechat česnek dostatečně dlouho vyschnout. Stejně tak můžete plátky vysušit v troubě na co nejnižší teplotu.

Zároveň doporučujeme sušit česnek v dobře větrané místnosti, protože jde přece jen o vcelku aromatickou ingredienci. Samotné sušení (mimo troubu) může trvat klidně až 12 hodin, takže si dopřejte dostatek času. Česnekové plátky musí po prohnutí hezky křupnout.

Česnekový prášek krok za krokem

  • 3 palice česneku
  1. Česnek nejprve rozeberte na stroužky, ty oloupejte a nakrájejte na stejné a co nejtenčí plátky.
  2. Rozprostřete je do sušičky, na síťku nebo případně jiným způsobem. Sušte na co nejnižší stupeň, dokud nebudou plátky „šustit“ a po ohnutí nekřupnou.
  3. Sušený česnek po částech přendejte do hmoždíře (mixéru nebo mlýnku) a rozemelte na prášek.
  4. Přesypte vše do sítka, aby se oddělil jemný prášek od vloček. I ty můžete samozřejmě používat, hodí se skvěle třeba na dochucení polévek, kde znovu krásně změknou.
  5. Prášek přesypte do skleněné nádoby, dobře uzavřete a uschovejte v temnějším a chladnějším prostředí. Doporučujeme odsypat malou část do menší nádobky a zbytek uschovat třeba ve spíži.

TIP NA ZÁVĚR: Nechcete, aby se v česnekovém prášku udělaly hrudky? Přidejte k němu trochu nevařených zrnek rýže, které absorbují vlhkost. Jen je pak nezapomeňte před použitím česneku vyndat.

Zdroj: growagoodlife.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty