Kniha Francouzky netloustnou – kuchařka (nakladatelství Ikar, 2011) je souborem rad, zkušeností a návodů proložených recepty. Nečekejte knihu o hubnutí, která vás bude nutit nejíst nebo jíst tak, aby vám nechutnalo.
Proč Francouzky netloustnou?
Autorka Mireille Guiliano, světově uznávaná odbornice na šampaňské, je Francouzka žijící v New Yorku, Paříži a Provence. Prohlašuje, že jejími největšími zálibami jsou snídaně, oběd a večeře. A nelže. Láska k jídlu čiší z každé stránky.
Všeobecně známé pravdy o zdraví, stravě plné ryb a zeleniny, čerstvosti surovin, nepřejídání se, společném stolování a prospěšnosti domácího vaření podává ve formě, která baví a inspiruje. Recepty vycházejí z italské, mediteránské, americké a francouzské kuchyně. Lákají jednoduchostí přípravy, nečekanými kombinacemi surovin a lehkostí bez chuťového kompromisu. Absence fotografií nevadí – svoji verzi jídla tak můžete považovat za tu pravou.
První kapitoly se věnují hlavním chodům v různých formách. K snídani autorka knihy nabízí kromě jiného různé druhy kaší (co třeba ovesná kaše s arašídovým máslem a banány?), vejce na mnoho způsobů, chlebíčky a především zázračný ranní smetánek (obyčejné cereálie s jogurtem povýšené na neobyčejnou lahůdku). Obědové recepty zahrnují studené polévky, kouzelnou pórkovou polévku (v době vydání knihy v USA údajně způsobila nedostatek pórku na trhu), saláty (zaujal mě fenyklovo-jablkový s pecorinem), těstoviny, ryby a maso.
Večeře je oběd v rafinovanější podobě: opět polévky (hřejivá čočkovo-celerová), těstoviny (makarony s ricottou a vlašskými ořechy), zelenina (květákové pyré, houby s mangoldem), ryby (sardinky s mrkví a pórkem) a maso (rozmarýnové jehněčí kuličky). A jako dezert už jen ovoce v rozličných formách (hruškovo-datlový gratin, rebarborový smoothie, pohár s ananasem a čokoládovo-jogurtovým krémem) nebo něco vydatnějšího (pařížská šlehačka s příchutí kardamomu, čokoládové madlenky). Ale nezapomínat na kontrolu porcí, autorčino motto štíhlého těla!
Zbylé kapitoly se zaměřují na savoir vivre. Od vzorů jídelníčků (běžný den, lehký pracovní den, rybí den, večeře na sv. Valentýna, brunch pro čtyři osoby) přes chválu šampaňského (druhy a charakter, menu s kuřetem na šampaňském a záplavou šampaňského), agitku zdraví (číst složení potravin, pít hodně vody a chodit pěšky) až po chytrý seznam toho, co má autorka ve své kuchyni (ve spíži, v chladničce, mrazničce, kořenkách, skříňkách a na pultě).
Vyzkoušejte třeba recept na lehounké farfalle s bazalkovo-jogurtovou omáčkou:
Závěrečná kapitola je vyznáním autorky:Vaření přispívá k uchování dobrého mentálního zdraví, protože zaměstnat ruce, aby vytvořily lahodné jídlo, působí na mysl přímo blahodárně.
Pokud se vám kuchařka zalíbí, v češtině vyšly ještě další knihy od stejné autorky: Francouzky netloustnou – Tajemství věčné štíhlosti a Francouzky umí žít. Za návštěvu stojí také webové stránky: www.frenchwomendontgetfat.com
Autor: Ester Brožová