Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Na plovárně Jureček zavzpomínáte s chutí

Plovárna Jureček

Plovárna Jureček Zdroj: archiv

  • Zavřít

Plovárna Jureček Zdroj: archiv

Ve 30. letech byla plovárna Jureček pojmem. Oldřich Nový si zde vychutnával šampaňské a za okny se žilo Rozmarné léto. Pak nebylo dlouho nic. Nyní se sláva plovárny navrací.V podobě stylové restaurace s kuchyní, na kterou se jen tak nezapomíná.

Šplouchání minulosti

Stojí hned u lesa. Dřevěná krásná nóbl chalupa, co pamatuje dobré i horší časy. Vypadá jako ze starých fotografií, kdy ji ještě navštěvovali hvězdy českého filmového plátna, místní smetánka i prostý lid. Už v roce 1934 zde otevřeli koupaliště s hostincem, kde se tančilo, hrálo, jedlo, pilo a sportovalo. Místo, pojmenované po Antonínu Jurečkovi, který se o hosty staral až do roku 1958, si oblíbila i řada tehdejších známých umělců – například Ljuba Hermannová, Jiřina Štěpničková nebo František Smolík. Koupací čepice a pruhované plavky s nohavičkou už dneska nefrčí, ale atmosféra z dřívějška se zapřít nedá. Přírodní koupaliště u lesa zdobí nejen řada dřevěných kabinek, jež si můžete na sezonu pronajmout, ale i restaurace zvednutá z popela. Jureček.

Davy lidí a pěkný pohled na kabinky. Foto: archiv

Historie, jak ji znám

Jakožto domácímu je pro mě Jureček symbolem dětství, letních odpolední na koupališti, barevných kabinek a dlouhých hodin plážového volejbalu a tenisu, které sem patří odjakživa. Hospoda na Jurečku však byla v této době místem, kde vás cigaretový kouř štípal do očí, pivo se nosilo s řízným prásknutím a rozlitou pěnou na stůl a jedinou večeří byly brambůrky s pomerančádou nebo párky s hořčicí. Nic proti pivnicím, ale tohle místo si přeci jen zasloužilo trochu úcty.

V zimě vás uvítá praskající krb. Foto: archiv

Současnost, jak ji vidím

Široká slunná terasa, staronový design prvorepublikové dřevěné vily, uvnitř praskající krb a za pianem sem tam někdo zabrnká. Nostalgická nálada sem láká jak sluncem ožehnuté a blátem zacákané žíznivé cyklisty, tak paprsky unavené mlsné plavce a lenochy, ale i elegantně vyhlížející společnost, která už sice velkou vodu dávno nečeká, ale vybranému menu přesto neodolá. Restaurace nabízí pro každého něco a to se odráží i na jejím menu.

Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem. Foto: hele.cz

Rybí festivaly a speciály

Jureček nabízí současné trendy mezinárodní kuchyně i staročeskou klasiku. „Inspiraci pro naše menu hledáme hlavně při svých cestách po Čechách a zahraničí, denně u nás připravujeme aktuální nabídku včetně čerstvých ryb, na kterých si jako plovárna velmi zakládáme. Někdy pořádáme i speciální festivaly ryb nebo zabijačky, zvěřinové hody a jiné degustační menu. Teplé letní večery, kdy lze grilovat přímo venku, jsou tady velmi oblíbené,“ popisuje Vladan Ježek, provozovatel restaurace.

Rybí festival na Jurečku. Foto: archiv

Degustace v pruhovaném

Číšníci obsluhující v plovárenských tričkách už vědí, že při výběru jídla se mnou budou mít kříž. Jelikož se výběr jídel velmi často obměňuje, prozradím, na co se sem ráda vracím ze stálého jídelního lístku. Asi nepřekvapím, ale na tradiční hovězí vývar s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky a zeleninou, který vás umí srovnat do latě, já dám. Další na řadě je šťavnatý smažený řízek z krůtích prsou a petrželovými brambory. Místní oblíbenou klasiku, jež asi nikdy neomrzí, můžete zahlédnout u mnoha hostů.

Nasladko i nadivoko…

Vepřová panenka marinovaná v divokém koření podávaná s omáčkou ze švestek, brusinek a portského vína s domácími bramborovými kroketami mě napoprvé příjemně překvapila, ale pokud nejste tolik na sladké, nemusíte výrazně sytou chuť ovocné husté až džemové omáčky docenit. Maso je vždy upravené perfektně, takže při volbě bifteku vsadíte na jistotu. Z drůbeže se zmíním o grilovaném kuřecím prsíčku podávaném na salátku z rukoly, polníčku, cherry rajčátek a parmezánu. Naleznete jej dokonce i jako doporučení v Maurerově výběru Grand restaurant, což může být ukazatelem, ale také nemusí. Mě tedy chutná velice. Ze salátů je mým favoritem Ceasar. Pokud ho někdo považuje za gastro klišé, může obměnit kuře za marinované krevety. Oblíbeným dezertem je rozhodně grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi nebo palačinka se švestkovými povidly a zakysanou smetanou.

S mobilní aplikací Jureček včas zarezervujete. Foto: archiv

Rozmarná sezona

Z velmi pestré sezonní nabídky mi nejvíce uvízly v paměti dva pokrmy. Prvním byl králičí hřbet ve smetanové omáčce z hrubozrnné hořčice a s gratinovanými bramborami. Připomněl mi gastronomickou pouť v Paříži v Latin Quartier. Maso se rozpadalo na jazyku a brambory byly tenkrát tak chutné a smetanové, že jsem se hned druhý den pokoušela připravit je doma. Hádejte, nebylo to ono. A za druhé staročeská kachna s červeným a bílým zelím a bramborovým a houskovým knedlíkem. Po té je někdy na Jurečku sháňka. Z ryb zde holdují jak sladkovodním, tak mořským, takže si určitě vyberete. Mezi nejčastější patří pražma, candát, štika, sumec, třeboňský kapr nebo polární treska.

Vychutnejte si jídlo s krásným výhledem. Foto: archiv

„Chceme být dobří!“

Po dobrém rozjímání jsem se nakonec zeptala, čemu přikládají majitelé Jurečku největší váhu. Odpověď byla jasná: „Víte, my se snažíme, co můžeme. Pro nás to znamená, že nakupujeme od farmářů, také máme rodinu na Vysočině, ryby bereme od německého dodavatele, ale vybíráme i z produktů od velkých českých dodavatelů. Prostě hledáme na trhu, co je kvalitní a dobré. Pro hosty pořádáme hudební večery, sportovní soutěže a turnaje. A do budoucna… Chceme být dobří,“ uzavírá Vladan Ježek.

Jureček Říčany, Ke Koupališti 231/11, 251 01 Říčany

Restaurace otevřena denně od 11 do 23 hodin.

Tel. - REZERVACE: 323 607 186, 604 506 969

Web: www.jurecek-ricany.cz

Autor: Michaela Králová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Žijeme v zemi úniků informací, hájil šifrované mobily Půta. Odvolání Rakušana nečeká V Českém Švýcarsku opět hoří. Na místo vyrazilo šest jednotek hasičů, byl povolán vrtulník Rakušanův šifrovaný telefon není reálná kauza, míní Pavel. Pro jeho odvolání důvod nevidí

prima-zeny

Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Kamil s Markétou vrací úder. Zamilovanému Albertovi zničí nový vztah

prima-zoom

Česko oficiálně kupuje letouny F-35 Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem

prima-fresh

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

prima-cool

Jak se povedla sci-fi Stvořitel? Avengers skončí a začnou odznova? Připravte se na velký marvelácký zvrat Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem

prima-living

Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy Jarní hvězda ifeion rozzáří zahradu i balkon. Pěstování nenáročné exotické krásky zvládne každý Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.