Ve 30. letech byla plovárna Jureček pojmem. Oldřich Nový si zde vychutnával šampaňské a za okny se žilo Rozmarné léto. Pak nebylo dlouho nic. Nyní se sláva plovárny navrací.V podobě stylové restaurace s kuchyní, na kterou se jen tak nezapomíná.

Ve 30. letech byla plovárna Jureček pojmem. Oldřich Nový si zde vychutnával šampaňské a za okny se žilo Rozmarné léto. Pak nebylo dlouho nic. Nyní se sláva plovárny navrací.V podobě stylové restaurace s kuchyní, na kterou se jen tak nezapomíná.
Stojí hned u lesa. Dřevěná krásná nóbl chalupa, co pamatuje dobré i horší časy. Vypadá jako ze starých fotografií, kdy ji ještě navštěvovali hvězdy českého filmového plátna, místní smetánka i prostý lid. Už v roce 1934 zde otevřeli koupaliště s hostincem, kde se tančilo, hrálo, jedlo, pilo a sportovalo. Místo, pojmenované po Antonínu Jurečkovi, který se o hosty staral až do roku 1958, si oblíbila i řada tehdejších známých umělců – například Ljuba Hermannová, Jiřina Štěpničková nebo František Smolík. Koupací čepice a pruhované plavky s nohavičkou už dneska nefrčí, ale atmosféra z dřívějška se zapřít nedá. Přírodní koupaliště u lesa zdobí nejen řada dřevěných kabinek, jež si můžete na sezonu pronajmout, ale i restaurace zvednutá z popela. Jureček.
Davy lidí a pěkný pohled na kabinky. Foto: archiv
Jakožto domácímu je pro mě Jureček symbolem dětství, letních odpolední na koupališti, barevných kabinek a dlouhých hodin plážového volejbalu a tenisu, které sem patří odjakživa. Hospoda na Jurečku však byla v této době místem, kde vás cigaretový kouř štípal do očí, pivo se nosilo s řízným prásknutím a rozlitou pěnou na stůl a jedinou večeří byly brambůrky s pomerančádou nebo párky s hořčicí. Nic proti pivnicím, ale tohle místo si přeci jen zasloužilo trochu úcty.
V zimě vás uvítá praskající krb. Foto: archiv
Široká slunná terasa, staronový design prvorepublikové dřevěné vily, uvnitř praskající krb a za pianem sem tam někdo zabrnká. Nostalgická nálada sem láká jak sluncem ožehnuté a blátem zacákané žíznivé cyklisty, tak paprsky unavené mlsné plavce a lenochy, ale i elegantně vyhlížející společnost, která už sice velkou vodu dávno nečeká, ale vybranému menu přesto neodolá. Restaurace nabízí pro každého něco a to se odráží i na jejím menu.
Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem. Foto: hele.cz
Jureček nabízí současné trendy mezinárodní kuchyně i staročeskou klasiku. „Inspiraci pro naše menu hledáme hlavně při svých cestách po Čechách a zahraničí, denně u nás připravujeme aktuální nabídku včetně čerstvých ryb, na kterých si jako plovárna velmi zakládáme. Někdy pořádáme i speciální festivaly ryb nebo zabijačky, zvěřinové hody a jiné degustační menu. Teplé letní večery, kdy lze grilovat přímo venku, jsou tady velmi oblíbené,“ popisuje Vladan Ježek, provozovatel restaurace.
Rybí festival na Jurečku. Foto: archiv
Číšníci obsluhující v plovárenských tričkách už vědí, že při výběru jídla se mnou budou mít kříž. Jelikož se výběr jídel velmi často obměňuje, prozradím, na co se sem ráda vracím ze stálého jídelního lístku. Asi nepřekvapím, ale na tradiční hovězí vývar s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky a zeleninou, který vás umí srovnat do latě, já dám. Další na řadě je šťavnatý smažený řízek z krůtích prsou a petrželovými brambory. Místní oblíbenou klasiku, jež asi nikdy neomrzí, můžete zahlédnout u mnoha hostů.
Vepřová panenka marinovaná v divokém koření podávaná s omáčkou ze švestek, brusinek a portského vína s domácími bramborovými kroketami mě napoprvé příjemně překvapila, ale pokud nejste tolik na sladké, nemusíte výrazně sytou chuť ovocné husté až džemové omáčky docenit. Maso je vždy upravené perfektně, takže při volbě bifteku vsadíte na jistotu. Z drůbeže se zmíním o grilovaném kuřecím prsíčku podávaném na salátku z rukoly, polníčku, cherry rajčátek a parmezánu. Naleznete jej dokonce i jako doporučení v Maurerově výběru Grand restaurant, což může být ukazatelem, ale také nemusí. Mě tedy chutná velice. Ze salátů je mým favoritem Ceasar. Pokud ho někdo považuje za gastro klišé, může obměnit kuře za marinované krevety. Oblíbeným dezertem je rozhodně grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi nebo palačinka se švestkovými povidly a zakysanou smetanou.
S mobilní aplikací Jureček včas zarezervujete. Foto: archiv
Z velmi pestré sezonní nabídky mi nejvíce uvízly v paměti dva pokrmy. Prvním byl králičí hřbet ve smetanové omáčce z hrubozrnné hořčice a s gratinovanými bramborami. Připomněl mi gastronomickou pouť v Paříži v Latin Quartier. Maso se rozpadalo na jazyku a brambory byly tenkrát tak chutné a smetanové, že jsem se hned druhý den pokoušela připravit je doma. Hádejte, nebylo to ono. A za druhé staročeská kachna s červeným a bílým zelím a bramborovým a houskovým knedlíkem. Po té je někdy na Jurečku sháňka. Z ryb zde holdují jak sladkovodním, tak mořským, takže si určitě vyberete. Mezi nejčastější patří pražma, candát, štika, sumec, třeboňský kapr nebo polární treska.
Vychutnejte si jídlo s krásným výhledem. Foto: archiv
Po dobrém rozjímání jsem se nakonec zeptala, čemu přikládají majitelé Jurečku největší váhu. Odpověď byla jasná: „Víte, my se snažíme, co můžeme. Pro nás to znamená, že nakupujeme od farmářů, také máme rodinu na Vysočině, ryby bereme od německého dodavatele, ale vybíráme i z produktů od velkých českých dodavatelů. Prostě hledáme na trhu, co je kvalitní a dobré. Pro hosty pořádáme hudební večery, sportovní soutěže a turnaje. A do budoucna… Chceme být dobří,“ uzavírá Vladan Ježek.
Restaurace otevřena denně od 11 do 23 hodin.
Tel. - REZERVACE: 323 607 186, 604 506 969
Autor: Michaela Králová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living