Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Tiramisu kuličky

Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Na plovárně Jureček zavzpomínáte s chutí

Plovárna Jureček

Plovárna Jureček Zdroj: archiv

  • Zavřít
Plovárna Jureček

Plovárna Jureček Zdroj: archiv

Ve 30. letech byla plovárna Jureček pojmem. Oldřich Nový si zde vychutnával šampaňské a za okny se žilo Rozmarné léto. Pak nebylo dlouho nic. Nyní se sláva plovárny navrací.V podobě stylové restaurace s kuchyní, na kterou se jen tak nezapomíná.

Seznam.cz banner

Šplouchání minulosti

Stojí hned u lesa. Dřevěná krásná nóbl chalupa, co pamatuje dobré i horší časy. Vypadá jako ze starých fotografií, kdy ji ještě navštěvovali hvězdy českého filmového plátna, místní smetánka i prostý lid. Už v roce 1934 zde otevřeli koupaliště s hostincem, kde se tančilo, hrálo, jedlo, pilo a sportovalo. Místo, pojmenované po Antonínu Jurečkovi, který se o hosty staral až do roku 1958, si oblíbila i řada tehdejších známých umělců – například Ljuba Hermannová, Jiřina Štěpničková nebo František Smolík. Koupací čepice a pruhované plavky s nohavičkou už dneska nefrčí, ale atmosféra z dřívějška se zapřít nedá. Přírodní koupaliště u lesa zdobí nejen řada dřevěných kabinek, jež si můžete na sezonu pronajmout, ale i restaurace zvednutá z popela. Jureček.

Davy lidí a pěkný pohled na kabinky. Foto: archiv

Historie, jak ji znám

Jakožto domácímu je pro mě Jureček symbolem dětství, letních odpolední na koupališti, barevných kabinek a dlouhých hodin plážového volejbalu a tenisu, které sem patří odjakživa. Hospoda na Jurečku však byla v této době místem, kde vás cigaretový kouř štípal do očí, pivo se nosilo s řízným prásknutím a rozlitou pěnou na stůl a jedinou večeří byly brambůrky s pomerančádou nebo párky s hořčicí. Nic proti pivnicím, ale tohle místo si přeci jen zasloužilo trochu úcty.

V zimě vás uvítá praskající krb. Foto: archiv

Současnost, jak ji vidím

Široká slunná terasa, staronový design prvorepublikové dřevěné vily, uvnitř praskající krb a za pianem sem tam někdo zabrnká. Nostalgická nálada sem láká jak sluncem ožehnuté a blátem zacákané žíznivé cyklisty, tak paprsky unavené mlsné plavce a lenochy, ale i elegantně vyhlížející společnost, která už sice velkou vodu dávno nečeká, ale vybranému menu přesto neodolá. Restaurace nabízí pro každého něco a to se odráží i na jejím menu.

Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem. Foto: hele.cz

Rybí festivaly a speciály

Jureček nabízí současné trendy mezinárodní kuchyně i staročeskou klasiku. „Inspiraci pro naše menu hledáme hlavně při svých cestách po Čechách a zahraničí, denně u nás připravujeme aktuální nabídku včetně čerstvých ryb, na kterých si jako plovárna velmi zakládáme. Někdy pořádáme i speciální festivaly ryb nebo zabijačky, zvěřinové hody a jiné degustační menu. Teplé letní večery, kdy lze grilovat přímo venku, jsou tady velmi oblíbené,“ popisuje Vladan Ježek, provozovatel restaurace.

Rybí festival na Jurečku. Foto: archiv

Degustace v pruhovaném

Číšníci obsluhující v plovárenských tričkách už vědí, že při výběru jídla se mnou budou mít kříž. Jelikož se výběr jídel velmi často obměňuje, prozradím, na co se sem ráda vracím ze stálého jídelního lístku. Asi nepřekvapím, ale na tradiční hovězí vývar s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky a zeleninou, který vás umí srovnat do latě, já dám. Další na řadě je šťavnatý smažený řízek z krůtích prsou a petrželovými brambory. Místní oblíbenou klasiku, jež asi nikdy neomrzí, můžete zahlédnout u mnoha hostů.

Nasladko i nadivoko…

Vepřová panenka marinovaná v divokém koření podávaná s omáčkou ze švestek, brusinek a portského vína s domácími bramborovými kroketami mě napoprvé příjemně překvapila, ale pokud nejste tolik na sladké, nemusíte výrazně sytou chuť ovocné husté až džemové omáčky docenit. Maso je vždy upravené perfektně, takže při volbě bifteku vsadíte na jistotu. Z drůbeže se zmíním o grilovaném kuřecím prsíčku podávaném na salátku z rukoly, polníčku, cherry rajčátek a parmezánu. Naleznete jej dokonce i jako doporučení v Maurerově výběru Grand restaurant, což může být ukazatelem, ale také nemusí. Mě tedy chutná velice. Ze salátů je mým favoritem Ceasar. Pokud ho někdo považuje za gastro klišé, může obměnit kuře za marinované krevety. Oblíbeným dezertem je rozhodně grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou a pistáciemi nebo palačinka se švestkovými povidly a zakysanou smetanou.

S mobilní aplikací Jureček včas zarezervujete. Foto: archiv

Rozmarná sezona

Z velmi pestré sezonní nabídky mi nejvíce uvízly v paměti dva pokrmy. Prvním byl králičí hřbet ve smetanové omáčce z hrubozrnné hořčice a s gratinovanými bramborami. Připomněl mi gastronomickou pouť v Paříži v Latin Quartier. Maso se rozpadalo na jazyku a brambory byly tenkrát tak chutné a smetanové, že jsem se hned druhý den pokoušela připravit je doma. Hádejte, nebylo to ono. A za druhé staročeská kachna s červeným a bílým zelím a bramborovým a houskovým knedlíkem. Po té je někdy na Jurečku sháňka. Z ryb zde holdují jak sladkovodním, tak mořským, takže si určitě vyberete. Mezi nejčastější patří pražma, candát, štika, sumec, třeboňský kapr nebo polární treska.

Vychutnejte si jídlo s krásným výhledem. Foto: archiv

„Chceme být dobří!“

Po dobrém rozjímání jsem se nakonec zeptala, čemu přikládají majitelé Jurečku největší váhu. Odpověď byla jasná: „Víte, my se snažíme, co můžeme. Pro nás to znamená, že nakupujeme od farmářů, také máme rodinu na Vysočině, ryby bereme od německého dodavatele, ale vybíráme i z produktů od velkých českých dodavatelů. Prostě hledáme na trhu, co je kvalitní a dobré. Pro hosty pořádáme hudební večery, sportovní soutěže a turnaje. A do budoucna… Chceme být dobří,“ uzavírá Vladan Ježek.

Jureček Říčany, Ke Koupališti 231/11, 251 01 Říčany

Restaurace otevřena denně od 11 do 23 hodin.

Tel. - REZERVACE: 323 607 186, 604 506 969

Web: www.jurecek-ricany.cz

Autor: Michaela Králová

Sdílejte článek
Štítky festival ryby restaurace omáčka koupaliště Říčany řízek hořčice brambor knedlík

Návrhy pro vás

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta Sladké

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem Sladké

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera


Přečtěte si také

Prostřeno!
Prostřeno: Prosciutto & cantaloupe na špízu

Prostřeno: Prosciutto & cantaloupe na špízu

Prostřeno!
Prostřeno: Pappa al pomodoro podle Karola

Prostřeno: Pappa al pomodoro podle Karola

Prostřeno!
Prostřeno: Panna cotta s jahodami a bílou čokoládou

Prostřeno: Panna cotta s jahodami a bílou čokoládou

Prostřeno!
Prostřeno: Tagliatelle carbonara podle Karola Kotlára

Prostřeno: Tagliatelle carbonara podle Karola Kotlára

Sladké
Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Sladké
Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Soutěžící
Karol Kotlár je pohodář, který má rád drama

Karol Kotlár je pohodář, který má rád drama

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta Sladké

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem Sladké

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Sdílené dálniční známky pro rodiny s více auty? „Přímý útok na příjmy státu,“ kritizuje Kupka Hádka o Slovensko: Havel zmínil pomýleného premiéra, Ševčík kontroval hnízdem zmijí Ruský pas jako smrtící past. Moskva do armády zmanipulovala tisíce cizinců, vydírá i vyhrožuje

prima-zeny

Vítězka Zrádců Mia: U policie jsem byla shořelá jako svíčka. Poznám, když mi partner lže Jsem ráda, že vyšla naše strategie, oslavuje triumf Mii Daniela. Role věrné jí seděla víc Vítězka Zrádců Mia prozradila původ své přezdívky. Jméno jí bezděčně vybrala maminka

prima-zoom

Záhada ruského pokladu od Slavkova Explozivní zkáza ruských tankerů. Ukrajinci vzali prosazování sankcí do vlastních rukou Kočky jsme domestikovali překvapivě pozdě, předchozí odhady byly zcela mimo

prima-fresh

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

prima-cool

Novým Bondem má být hvězda Pottera Zrádkyně Mia prozradila, na co půjde výhra, i jak dostala věrnou soupeřku Kateřinu Samurajský seriálový hit vyráží v novém videu dech. Vše bylo reálné, bez CGI

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční výzdoba v Bílém domě: Trump z lega i stovky motýlů Tajemství svátku sv. Barbory: Řezání barborek a chození Barborek Adventní a vánoční pranostiky: Tipnete si, jaká zima nás čeká?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.