4 tipy na gastroakce pozdního léta, které byste neměli minout!

Prázdniny se sice blíží ke konci, ale to nás nijak nerozhodí! I koncem léta nebo během zářijových dnů si můžete s radostí užívat food festivaly a podobné akce jako například festivaly vína, koktejlů nebo dny plné piva. Ano, dnes mají hlavní slovo alkoholické nápoje.

Fever Tree-Gin&Tonic LOVE SPOT

Ne nadarmo se říká, že stará láska nerezaví. I proto se prémiová značka toniků Fever-Tree rozhodla spojit s předním představitelem české generace writerů, Tronem alias Michalem Škapou, a vdechnout život staré trafice. Nové dílo se svérázným vzhledem a blikajícími neony, Fever-Tree Gin&Tonic LOVE SPOT, je k vidění v rámci festivalu Letní Letná. Nabízí výběr hned z několika variant oblíbené kombinace koktejlu Gin&Tonic a dalších stylových drinků, a to denně od 17. srpna do 3. září.

Fever-Tree Gin&Tonic LOVE SPOT slibuje divokou kombinaci barev, světel a chutí. „Značka Fever-Tree podporuje mladé a nadané umělce celosvětově, a proto jsme se rozhodli jít tímto směrem i u nás. LOVE SPOT bude spojením naší vášně pro prvotřídní nápoje a Michalovy jedinečné tvůrčí vize. Věříme, že tato kolaborace přinese návštěvníkům festivalu jedinečný zážitek,“ říká Katy Young, brand manažerka značky pro Českou republiku.

Táborský festival vína – nová Vinná stezka

Táborský festival vína se rozhodl ke svým 15. narozeninám poprvé v historii vycestovat za hranice Jihočeského kraje. Na sobotu 2. září přichystal unikátní Vinnou stezku v malebném zámeckém parku v Průhonicích u Prahy. Na šestikilometrové procházce budou moci návštěvníci ochutnat přes 100 vzorků vína od 12 předních moravských, českých i zahraničních vinařství. Předprodej vstupenek je na webu.

„Rádi s rodinou chodíme na výlety do přírody, a tak nás napadlo, proč si je nezpestřit dobrým vínem! Naprosto nás uchvátil Průhonický park, který je skutečně botanickým uměleckým dílem. Proto jsme se rozhodli, že festival vycestuje z jižních Čech a přiveze skvělé vinaře právě k Praze,“ vysvětluje ředitel festivalu vína Jiří Blafka. Průhonický park je zapsán na seznamu UNESCO a je Národní kulturní památkou, jeho součástí je také botanická zahrada, zámek a románský kostelík Narození Panny Marie.

Vína přivezou například Vinselekt Michlovský, vinařství roku Zámecké vinařství Bzenec, loňský bronzový Vinař roku Vinařství Spielberg, jedinečné vlašské ryzlinky a veltlíny doveze spolek vinařů Dunajovské kopce, který má mezi sebou nejednoho vinařského šampiona. Startovní místa, kde dostanete skleničku, originální taštičku na ni a mapu s katalogem vín, budou dvě – u hlavního vstupu u zámku a vstupu U Hájovny.

Pouliční umění v Kutné Hoře

Již počtvrté se uskuteční nádherná akce plná lahodného českého i moravského vína nazvaná Otevřená vinná ulička aneb Pouliční umění v Kutné Hoře. Oslava vína a také burčáku nabídne i lákavý doprovodný program. Proběhne v sobotu 2. září od 13:00 do 22:00 v Kutné Hoře. Vstup je zdarma. Smyslem této krásné vinařské akce je přiblížit lokální vinaře a milovníky vína. Proto se bude konat přímo na ulici Uhelná, která je přístupná naprosto každému. Vzhledem k termínu konání poteče proudem kromě vína také burčák vyrobený z letošní sklizně hroznů. Svůj vinařský um předvedou především kutnohorští vinaři, ale nebudou chybět ani další středočeská a moravská vinařství.

Doprovodným programem bude pouliční umění, tzv. street art, kde ukážou své dovednosti různí kutnohorští a regionální interpreti. Budete se moci nechat unášet hudbou, tancem, poezií, keramikou, malbou, herectvím, fotografiemi a řadou dalších řemesel.

Nomad Beer Festival

Již potřetí se bude konat Nomad Beer Festival – jediná akce v Česku věnovaná létajícím pivovarům. Proběhne 8. a 9. září v Pražské tržnici v Holešovicích. Chybět nebudou ani rozmanité pokrmy hodící se ke zlatavému moku nebo tombola. Minipivovary zaznamenávají v posledních letech nebývalý boom, založit si ten svůj je ale pro většinu fajnšmekrů obrovská investice. K vlastnímu pivu vede i kratší cesta – tzv. létající pivovar. „Kočovné, létající nebo také nomádské – nejen těmito názvy se označují pivovary bez vlastního výrobního zařízení. Obvykle za nimi stojí nadšenci, kteří buď nemají dostatek finančních prostředků na vybudování vlastního pivovaru, anebo než do vlastní technologie zainvestují, chtějí si prošlapat cestu jako pivovarničtí ‚hosté‘. Jsou tedy odkázáni na volné kapacity klasických ‚kamenných' pivovarů, v nichž si pivo vyrábějí buď sami, nebo za asistence místního sládka,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu.

Akce odstartuje v Pražské tržnici v pátek 8. září ve 14 hodin a potrvá do 22 hodin. Pokračovat bude i v sobotu, kdy jeho brány otevřou už v 10 hodin dopoledne a zavřou se opět až ve 22 hodin. „Vstup na festival i doprovodný kulturní program bude zdarma, podmínkou degustace piv však bude koupě 0,3l skleněného džbánku. Společně s festivalovou degustační kartou a tužkou bude za 100 korun, pro seniory za 80. Týž džbánek bude možné používat po oba dny konání festivalu. Vstupenky je možné koupit buď v předprodeji, nebo na místě za tutéž cenu,“ sdělil Jiří Sedláček.

Hlavní místo budou mít na festivalu kočovné pivovary, dorazí ty už zavedené i nově vzniklé a představí své nejlepší produkty a zajímavosti – od klasických piv českého typu až po ta čajová. „Festivalu se zúčastní 25 pivovarů. Na festivalu se budou prezentovat nejen stálice české ‚nomádí´ scény, ale i ty zatím méně známé. Pivovary nabídnou samozřejmě tradiční ležáky, dále svrchně kvašená piva jako letní ALE, ale i IPA, APA i takzvané kyseláče. Festival nabídne i rozmanité chutě zlatavého moku. K ochutnání bude například pivo s příchutí manga, malinový kyseláč, slaný karamel či bylinkový ALE se šalvějí a meduňkou, česko-japonské „čajové pivo“ Sakuráč anebo chlebový ležák pivovaru Chlebák a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty