Suroviny
- máslo 50 g
- třtinový cukr 100 g
- vejce 1 ks
- bílý jogurt 50 ml
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- kakao 10 g
- jedlá soda 1/4 lžičky
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 140 g
- bílý vinný ocet 1 lžička
- moučkový cukr 1 hrneček
Postup přípravy
- V jedné míse smíchejte povolené máslo s cukrem, přidejte vejce a vše spojte dohromady. Zvlášť pak smíchejte jogurt s vanilkovým extraktem.
- Do další mísy dejte kakao, jedlou sodu, sůl a hladkou mouku, promíchejte a přidejte máslo smíchané s cukrem a vajíčkem + jogurt s extraktem. Když se vše spojí, vmíchejte lžičku bílého vinného octa. Ponechte v míse, kterou přikryjte potravinářskou fólií a vložte na 2 hodiny do lednice.
- Před uplynutím této doby předehřejte troubu na 160 °C a připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem. Po vytažení těsta z lednice tvarujte malé kuličky o velikosti třešně, které obalujte v moučkovém cukru (cukrem nešetřete, čím víc, tím líp) a skládejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, naneste si na ně trochu cukru, ve kterém je budete obalovat. Budou se vám pak lépe tvořit kuličky. Sušenky pečte 12–15 minut.
Vyzkoušejte také výborné a jednoduché Masarykovo cukroví s lískovými oříšky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE