Zeleninové placičky potěší děti i dospělé. Vyzkoušejte mrkvové, lilkové i květákové a oživte každou letní párty

Placičky jsou jedním z nejvděčnějších jídel, na které budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Je možné je připravit na mnoho způsobů a dají se taktéž skvěle párovat. Máme pro vás tři varianty, se kterými máte jistotu, že jde o kvalitní a chutný pokrm, který polichotí všem chuťovým pohárkům a můžete jej podávat jako předkrm, svačinu, nebo dokonce jako hlavní jídlo. Kdo by neodolal křupavému povrchu a vláčné textuře uvnitř?

Květákové placičky

Počet porcí: 4 / Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 1 ks čerstvého květáku
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • hladkolistá petžel

Postup:

  1. Květák očistěte a uvařte v osolené vodě do poloměkka.
  2. Poté květák nakrájejte na malé kousky, přidejte nasekanou listovou petržel, vejce, utřený česnek a podle potřeby hladkou mouku.
  3. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, důkladně promíchejte a vytvarujte placičky.
  4. Smažte dozlatova na oleji.

Vyzkoušejte také neodolatelné cuketové placky s jogurtovým dipem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Mrkvové placičky

Počet porcí: 4 / Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 500 g čerstvé mrkve
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • hladkolistá petžel

Postup:

  1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. K nastrouhané mrkvi přidejte vejce, utřený česnek, nasekanou listovou petržel a podle potřeby hladkou mouku.
  3. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promíchejte, vytvarujte placičky, které smažte dozlatova na oleji.

Lilkové placičky se sýrem

Počet porcí: 4 / Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • 500 g lilku
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhaného tvrdého sýru, např. goudy
  • 200 ml oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • hladkolistá petžel

Postup:

  1. Lilky nakrájejte na plátky, osolte a upečte v troubě na 180 °C přibližně 25 minut. Nechte vychladnout.
  2. Lilky rozmačkejte, přidejte utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby mouku.
  3. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promíchejte a vytvarujte placičky, které smažte na oleji dozlatova.
PRIMA TIP: Placičky jsou díky svému tvaru velmi vhodné pro přípravu kreativních dětských pokrmů. Zapojte svou fantazii a využijte vykrajovátka, díky kterým placičky můžete tvarovat a zdobit do různých tvarů. My jsme placičku vyřízli do tvaru rybky. Z mrkve a okurky jsme vyčarovali šupiny a oko je z olivy.

Zdroj: Akademie kvality

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty