Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Kokosové kuličky Rafaelo

Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Zjistěte jednou provždy, jak používat lesklou a matnou stranu alobalu

Losos pečený v alobalu

Losos pečený v alobalu Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Losos pečený v alobalu

Losos pečený v alobalu Zdroj: istock.com

Pravděpodobně jste si všimli, že hliníková fólie má dvě strany: jednu lesklou a tu druhou matnou. Někteří lidé rádi vaří na té lesklé a jiní dávají přednost druhé straně. Kdo tedy alobal používá správně?

Seznam.cz banner

Možná jste se nad rozdílnou podobou stran alobalu sami zamysleli. Proč se jedna leskne jako zrcadlo a druhá je naopak zcela matná? Vysvětlení je velmi jednoduché.

Dvě odlišné strany alobalu

Rozdíl ve vzhledu souvisí s procesem frézování, při kterém jedna strana přichází do kontaktu s vysoce leštěnými ocelovými válci mlýna. Frézování je proces, při kterém se aplikuje teplo a tlak, aby se fólie natáhla na požadovanou tloušťku.

Tímto způsobem se frézují dvě vrstvy hliníku, které jsou ve vzájemném kontaktu. Pokud by se to takto nedělalo, fólie by se při procesu frézování zlomila. Tam, kde je fólie v kontaktu s druhou hliníkovou vrstvou, je výsledná strana matná. Lesklá strana je strana vyfrézovaná, aniž by byla v kontaktu s jiným plechem.

Nikdy nepoužívejte alobal na těchto 6 věcí. Může být nebezpečný a nefunkční
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Nikdy nepoužívejte alobal na těchto 6 věcí. Může být nebezpečný a nefunkční

Vlastnosti lesklé a matné strany alobalu

Otázka však zůstává, zda jsou vlastnosti fólie z obou stran stejné. Odráží snad lesklá strana více tepla, což má za následek křupavější povrch? Nebo je matná strana lepším vodičem a vytváří rovnoměrnější povrch vaření? Podle předního světového výrobce Reynold's Kitchen nemá rozdíl mezi oběma stranami nic společného s vařením. Je to jen výsledek výroby. Jinými slovy, je zcela na vás, kterou stranu hliníkové fólie si k pečení vyberete.

Zdroj: huffpost

Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě
Recepty

Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě

99

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky alobal teplo vaření zrcadlo pečení fólie pečicí papír hliníková folie

Návrhy pro vás

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce


Přečtěte si také

Polévky
Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Prostřeno!
Prostřeno: Salát z červené řepy s fetou a pečivem

Prostřeno: Salát z červené řepy s fetou a pečivem

Prostřeno!
Prostřeno: Mini cheesecake s ovocem

Prostřeno: Mini cheesecake s ovocem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka v bylinkové krustě s bylinkovou omáčkou a pečenými bramborami na rozmarýnu a tymiánu

Prostřeno: Vepřová panenka v bylinkové krustě s bylinkovou omáčkou a pečenými bramborami na rozmarýnu a tymiánu

Prostřeno!
Prostřeno: Sultánova sametová polévka

Prostřeno: Sultánova sametová polévka

Novinky
Mixér: metrová pizza, rajčata z italského venkova nebo pivo na podporu Movemberu

Mixér: metrová pizza, rajčata z italského venkova nebo pivo na podporu Movemberu

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Soutěžící
Zdeněk Virag pozve na zábavu kouzelníka

Zdeněk Virag pozve na zábavu kouzelníka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Trump zaparkoval v Karibiku největší letadlovou loď světa. ANALÝZA odhaluje potenciální cíle Brzy udeří mráz. Sněhová nadílka je na obzoru, náhle zasype i nižší polohy v Česku Prezident nechce být Babišovým komplicem, zní z ODS. Mícháte jablka a hrušky, řekl poslanec ANO

prima-zeny

Sestřička dohlížela na Lukáše Vaculíka: Ježíšmarja, ne! Takhle si ruce myje automechanik Scénář Nočního operatéra se Vaculíkovi líbil hned. Herec si na Vánoce dopřeje kapra i řízek Každá komplikace je vlastně fajn, směje se Vojta Kotek problémům s chráněnými druhy

prima-zoom

Proč tolik lidí nenávidí AI? Adolf Hitler měl malý penis a chyběl mu testosteron. Kontroverzní nový výzkum se opírá o jeho DNA Šli zemřít do války a napsali dopisy na rozloučenou. Po 109 letech se na pláži našly dojemné vzkazy v láhvi

prima-fresh

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Mixér: metrová pizza, rajčata z italského venkova nebo pivo na podporu Movemberu Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

prima-cool

VIDEO: Nový trailer Bouřlivých výšin Největší film roku 2026: Nové fotky z Nolanovy Odyssey ukazují armádu i trójského koně Na Arianu Grande se vrhnul fanoušek, zachránila ji slavná herečka. Děsivý moment zachytily kamery

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Trik s igelitovým sáčkem může zachránit vadnoucí kapradinu 30 nejkrásnějších adventních přání. Co se píše k adventu? Tipy na prodloužený listopadový víkend: Objevte Kladensko a Slánsko

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.