Head
- mrkev 1 kus
- hrášek 3 lžíce
- ementál 170 g
- tavený sýr 2 kus
- smetana 1 kus
- hladká mouka 2 lžíce
- zeleninový bujón 1 kostka
Postup přípravy
1. V litru vody uvaříme nakrájenou zeleninu, kterou máme rádi. Můžeme použít i zeleninový bujon. Do polévky vhodíme pokrájené tavené sýry a rozmícháme kvedlačkou do úplného roztavení.
2. Ementál nakrájíme na centimetrové kostičky. Vhodíme je do polévky a opatrně zamícháme. Dále vlijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Osolíme podle chuti, zamícháme a necháme povařit, dokud se vše krásně neroztaví a nezahustí.
3. Z vejce, krupičky a špetky soli připravíme hustší těsto na noky. Dvěma lžičkami nabíráme těsto (lžičkou stíráme lžičku) a vkládáme do polévky. Měly by se vytvořit asi třícentimetrové pevné nočky, které opatrně promícháme ode dna. Když po asi třech minutách vyplavou, jsou hotové. Můžeme podávat.