Suroviny
- mascarpone 400 g
- šlehačka 200 ml
- ztužovač šlehačky 1 kus
- vanilkový cukr 1 kus
- moučkový cukr 1 dávka
- želatina 20 g
- malina 500 g
- máta 1 dávka
Postup přípravy
Nejdříve necháme nabobtnat želatinu dle návodu
Maliny se třemi lžícemi cukru dáme vařit, po rozvaření přidáme želatinu a za občasného míchání necháme zchladnout
Mezitím vyšleháme smetanu spolu se ztužovačem do zhoustnutí a postupně přidáváme mascarpone, vanilkový cukr a moučkový cukr dle chuti
Do připravených skleniček plníme nejdříve mascarpone, které dáme na půl hodiny do ledničky
Poté, co zchladnou maliny, přidáme druhou vrstvu na mascarpone a opět vložíme do lednice minimálně na hodinu (v mrazáku to je rychlejší)
Po ztuhnutí druhé vrstvy přidáme opět mascarpone
Vršek můžeme ozdobit čerstvými malinami a mátou – dle možností a fantazie
Hlavní chodVepřová panenka s rajčaty, šťouchaný bramborNejen Šárčin druhý teplý předkrm, ale i hlavní chod trochu „opisoval“ v ItáliiIngredience:1 kg vepřové panenky200 g sušených rajčatkoření na steakymáslocherry rajčátka na větvičce1 kg brambor100 g slaniny50 g do zlata usmažené cibulkysůl a pepř postup:Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na pět menších válečků
Uprostřed uděláme nožem kapsu, kterou naplníme sušenými rajčaty
Konec otvoru sepneme párátkem
Maso okořeníme a dáme na hodinu odležet
Mezitím si uvaříme oloupané brambory v osolené vodě
Válečky panenky opečeme ze všech stran na oleji a přendáme do pekáčku do vyhřáté trouby
Navrch dáme trochu másla a dopečeme pod pokličkou asi 15 minut
Mezitím si nakrájíme a osmažíme slaninu na brambory
Uvařené brambory slijeme a necháme na dně trochu vody
Rozmačkáme je a přidáme cibulku a usmaženou slaninu
Na pánvi si zlehka opečeme rajčata na větvičce, která servírujeme spolu s panenkou a šťouchanými brambory
Teplota: 160, 150 a 100 °CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ italskáDoba přípravy: 30–60 minut Čas vaření: 60 minutRecipe category: hl
chod/ příloha/ vaření/ restování/ pečení/