Suroviny
- cibule 2 kusy
- zakysaná smetana 400 g
- vepřová panenka 500 g
- cous cous 1 balení
- rajče 1 kg
- balkánský sýr 200 g
- žampion 1 dávka
- bílý jogurt 2 kusy
- koření na steak 1 špetka
- sójová omáčka 1 dávka
- salátová okurka 1 kus
- olivový olej 1 dávka
- mrkev 500 g
- česnek 6 kusů
- hořčice 1 dávka
- máta 1 dávka
- kuřecí prsa 500 g
- bílé víno 1 dávka
- červené víno 1 dávka
- bylinky 1 dávka
Postup přípravy
Nejprve naložíme hovězí maso do červeného vína a koření na steak. Osolíme, opepříme. Kuřecí naložíme do bílého jogutu, bylinek, soli, pepře, sójové omáčky a hořčice. Nakrájíme cibuli, mrkev, rajčata, okurku. Polovinu zeleniny dáme stranou.
Druhou polovinu na pánvičce osmažíme na olivovém oleji a ochutíme solí, pepřem, hořčicí a sójovou omáčkou. Podusíme, dokud zelenina nezměkne (rajčata přidáváme těsně před koncem). Do mísy nasypeme cous cous, pokapeme olivovým olejem, osolíme, zalijeme vařící vodou a přiklopíme.
Necháme asi 5 minut nabobtnat, potom přidáme uvařenou směs zeleniny a druhou půlku čerstvé zeleniny. Nastrouháme balkánský sýr a přidáme zakysanou smetanu. Obloha bude pečený česnek, kterému odřízneme vršek, pokapeme ho olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby na cca 5 min. při 250 °C.
Žampiony očistíme, nakrájíme, usmažíme a ještě na pánvičce zakápneme bílým vínem. Necháme vyvařit. Mrkvičku nakrájíme na tenké plátky, osmažíme na olivovém oleji, zakápneme sójovou omáčkou a osolíme. Podáváme s dipem z osolené zakysané smetany s pažitkou. Zapíjíme Ayranem. To je nápoj z jogurtu a vody, který se dosolí a přidá se do něj nasekaná máta.
Hlavní chod
Kus masa a cous cous zapitý Ayranem