Suroviny
- kuřecí čtvrtky s kostí a kůží 4 ks
- Máslo 250 g
- čerstvá hladkolistá petržel 1 svazek
- čerstvá pažitka 1 svazek
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
- hladká mouka 1 lžíce
Postup přípravy
- Máslo nechte trochu změknout a pak ho v misce rozmačkejte vidličkou. Opláchnuté a osušené bylinky nakrájejte na velmi drobné kousky a promíchejte je s máslem. Směs trochu osolte, případně opepřete, a vytvarujte jako váleček, který zabalte do fólie nebo pečicího papíru a nechte v chladu ztuhnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Uvolněte kůži u kuřat pomocí prstů nebo plochého nože a do vzniklého prostoru vsuňte plátky bylinkového másla. Zvenčí potřete trochou zbylého másla, rozložte do formy a pečte asi 35–45 minut, až bude kuře zlaté. Vypékající se šťávou kuře přelévejte a občas ho podlijte trochou horké vody, aby se nepřipékalo.
- Hotové kuře dejte stranou na teplo. Formu postavte na mírný plamen a výpek zaprašte moukou. Ihned zalijte trochou studené vody a za stálého míchání odškrabávejte přípečky ode dna formy. Povařte asi 15 minut na mírném plameni.
- Omáčku podle chuti osolte a opepřete a do ještě horké vložte kousek studeného bylinkového másla. Podávejte ke kuřeti.