Suroviny
- citronová tráva 1 stéblo
- římský kmín (mletý) 10 g
- mletý koriandr 15 g
- kurkuma 5 g
- palmový cukr 15 g
- arašídový olej 30 ml
- kuřecí prsa 600 g
Na arašídovou omáčku
- arašídy (nesolené) 150 g
- arašídový olej 30 ml
- cibule (malá) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- chilli pasta (nebo omáčka sambal oelek)
- ančovička 4 filátka
- palmový cukr (nebo třtinový cukr) 10 g
- tamarindová pasta 30 g
- limetková šťáva (z 1 až 2 limetek)
- kokosové mléko 280 ml
Postup přípravy
- V míse smíchejte citronovou trávu, koření, cukr a olej, přidejte kuřecí maso a směs do něj důkladně vetřete. Mísu přikryjte a nechte ji alespoň 3 hodiny v lednici, raději přes noc.
- Mezitím namočte bambusové špízy do vody. Napíchejte kousky masa na špízy a opékejte je pod předehřátým grilem nebo na pánvi na smažení či na vroubkované pánvi, dokud maso nebude zlatohnědé a měkké.
- Arašídová omáčka: V mixéru rozemelte najemno orestované arašídy. Rozhřejte pánev na střední teplotu, osmažte cibuli doměkka, potom přidejte česnek a opékejte ještě minutku. K cibuli a česneku vmíchejte ararašídy, chilli pastu a krevetovou pastu, cukr, tamarindovou pastu, citronovou šťávu, kokosové mléko a 250 ml vody. Zvyšte teplotu a vařte asi 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně dochuťte. Podávejte s kuřecími špízy.