Suroviny
- játra 4 kg
- hovězí maso 1 kg
- králičí maso 12 kusy
- kuřecí maso 1 kg
- kost 6 kusy
- česnek 20 stroužky
- cibule 2 kusy
- pepř 15 kuličky
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- majoránka 1 hrst
- strouhanka 1 dávka
Postup přípravy
Do zabijačkového hrnce (s 12-15 l vody) dáme vařit hovězí maso, žebra, hrudí a morkové kosti, přidáme cibule, pepř, sůl a vaříme doměkka. Srdíčka, králičí maso a játra vaříme zvlášť, krky vaříme také mimo (jinak by se rozpadly, protože jsou hotové nejdříve).
Po uvaření jednotlivé vývary scedíme, hovězí a králičí játra pokrájíme, hlavy a hrudníky obereme.
Umeleme játra, utřeme česnek, přidáme majoránku, sůl, syrová vajíčka, strouhanku a uhněteme polotuhou masu. Množství strouhanky nám určuje tuhost masy. Z této masy uválíme tenké válečky zhruba kolem 1 centimetru a vytváříme kuličky o cca stejném průměru. Po uvaření knedlíčky o trochu nabudou (akorát do pusy).
Scezené vývary slijeme, uvedeme do varu a vložíme knedlíčky. Povaříme přibližně 15 minut, přidáme nakrájená masa, játra, celé krky, dochutíme (pokud se nám vývar zdá slabší) bujonem v kostkách, případně přidáme trochu maggi a na úplný závěr tři velké hrsti nadrobno nasekané kudrnaté petržele.
Veškeré jednotlivé položky se pokaždé trochu liší, podle toho co je k dispozici.
Zvlášť uvaříme zeleninu (mrkev, celer, petržel), na talíř si ji dá, jak kdo chce a má chuť.
Polévku děláme často, rekord předloni před svátky byl přes 800 knedlíčků, loni 940, letos jich musí být 1000.
Pokud jich není aspoň 500, ani o tom nemluvíme, nestojí to za řeč.