Zelí
- červené zelí 1 hlávka
- rohlík 5 kusy
- mléko 500 ml
- máslo 100 g
- mandle 300 g
Head
- česnek 1 stroužek
Head
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Kachní stehna očistíme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vložíme je do hlubšího pekáčku a zalijeme rozpuštěným sádlem, vínem a vývarem. Přidáme nakrájenou cibuli na měsíčky, rozdrcený česnek a tymián. Pozvolna pečeme při 80°C tři hodiny a poté při 120 °C další dvě hodiny – až se bude maso rozpadat. Před podáváním maso opečeme v troubě nasucho – stačí pár minut při vyšší teplotě. Část výpeku slijeme do hrnce a svaříme na polovinu. Odstavíme z plotýnky a zjemníme kouskem másla. Šťávou maso na závěr přeléváme.
2. Nakrouhané zelí, jablka a mandle opečeme spolu s cibulí na másle dozlatova. Zalijeme vývarem a necháme dusit. Asi čtvrt hodiny před dovařením přidáme nastrouhanou bramboru na zahuštění. Na závěr dochutíme cukrem a solí, pokud je třeba.
3.Světlé i tmavé pečivona knedlíky nakrájíme na menší kousky den předem. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Rohlíky zalijeme mlékem, přidáme vyšlehané žloutky s máslem, osolíme, opepříme. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a petržel a na závěr ušlehaný sníh z bílků. Směs nalijeme na vlhkou utěrku a vytvarujeme knedlíkovou šišku. Dáme vařit na 25 minut do osolené vody.