Head
- mléko 250 ml
Head
- světlá paprika 1 kus
Postup přípravy
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Kachnu předem nasolíme, nakmínujeme, vložíme do vysokého pekáče, podlijeme trochou vody a pečeme dvě hodiny, nejprve zakryté. V půlce pečení slijeme tuk z kachny, otočíme, necháme péct dál, poté odkryjeme pekáč a přepneme na gril, do zlatova grilujeme křupavou kůžičku.
2. Na karlovarský knedlík si oddělíme žloutky od bílků. Máslo si rozpustíme a zalijeme mlékem, do vychladlé tekutiny vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme prochladlým mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a vytvoříme šišku. Plátěný ubrousek namočíme a řádně vyždímáme. Položíme na něj šišku těsta a zabalíme. Oba konce zavážeme nití těsně u knedlíku a potom ještě jednou o centimetr dále. Takto připravený knedlík vložíme do vařící a osolené vody, velmi mírně povaříme pět minut. Potom odstraníme vnitřní nitě, knedlík obrátíme a velice pomalu vaříme ještě 20 minut. Hotový knedlík vyjmeme z ubrousku a tenkým nožem nebo nití nakrájíme na plátky. Jemný karlovarský knedlík nejlépe chutná k pečené drůbeži, ale i jiným pečeným masům.
3. Hlávku bílého zelí pokrájíme na kostičky nebo jemné nudličky a na zpěněné cibulce a oleji opékáme až do zhnědnutí. Přidáme oloupané a pokrájené rajče, očištěnou pokrájenou světlou papriku, přidáme sůl, kmín a trochu pepře. Zelí po celou dobu musíme míchat ode dna, jelikož má tendenci se připalovat.
4. Na červené zelí zpěníme cibulku na oleji, přidáme sklenici červeného sladko-kyselého zelí, kmín, sůl, trochu cukru a po změknutí zaprášíme lžicí hladké mouky.