Suroviny
- rýže (sushi ) 1 hrnek
- rýžový ocet 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- řasa nori 4 plátky
- římský salát
- uzený losos 100 g
- majonéza (japonská ) 4 lžíce
- okurka (kus,na plátky)
- sůl 1/2 lžičky
Nakládané ředkvičky
- ředkvičky (svazek )
- rýžový ocet 3 lžíce
- voda 3 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Nejprve je třeba připravit lepkavou rýži. Kulatozrnnou rýži na sushi propláchněte, zalijte asi 1,5 cm nad povrch vodou a dejte pod pokličkou vařit.
- Až se téměř celá voda vyvaří, stáhněte rýži z plotny a nechte ji pod pokličkou dojít.
- Do uzavíratelné skleničky nalijte ocet, sůl a cukr, zavřete víčkem a protřepávejte, dokud se cukr i sůl nerozpustí.
- Octovou směs potom vlijte do rýže, promíchejte, aby se rovnoměrně ochutila, a rýži nechte vychladnout.
- Na plát řasy nori dejte asi tři lžíce rýže a vlhkýma rukama z ní vytvořte ve středu řasy menší čtverec, na který ve stejném tvaru a velikosti navršte list salátu, plátky okurky, uzeného lososa, lžíci majonézy a nakládané ředkvičky.
- Nakonec navrch přidejte zase 3 lžíce rýže a vlhkýma rukama přimáčkněte do tvaru čtverce.
- Řasu potom přehněte přes náplň jako psaníčko, utáhněte (je možné si pomoct i potravinovou fólií) a nechte chvíli odpočívat.
- Nakonec servírujte jen tak nebo se sójovou omáčkou a nakládanými ředkvičkami.
Nakládané ředkvičky:
- Očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
- Do uzavíratelné sklenice nalijte ocet, vodu, přidejte sůl a cukr a protřepávejte, dokud se vše nerozpustí.
- Potom octovou směs zahřejte a ještě horkou jí zalijte ředkvičky, které nechte odležet alespoň půl hodiny.
Japonské sendviče onigirazu a nakládané ředkvičky 2 Zdroj: S vášní pro jídlo