Hlavní chod
- sádlo 1 dávka
- drcený kmín 1 dávka
Hlavní chod
- víno 1 dávka
Hlavní chod
- máslo 1 dávka
Postup přípravy
1. Hřbet pokapeme olivovým olejem, vetřeme drcený jalovec a necháme několik hodin odležet. 2. Brambory omyjeme, osušíme, pokrájíme na čtvrtky, omastíme olejem, osolíme a dáme na plech upéct do trouby.3. Lišky dáme orestovat na sádlo, přidáme sůl, drcený kmín a pepř. 4. Švestky a cukr rozvaříme, ve finále přidáme panáka slivovice. 5. Hřbet osolíme, opepříme a zprudka opečeme na sádle na pánvi, potom pečeme na 180 stupňů 5 až 7minut v rozpálené troubě. Necháme 3 minuty odpočinout, teprve pak krájíme a servírujeme.6. Na šťávu si předem redukujeme asi půlhodiny litr dobrého červeného vína, přidáme trochu medu, soli, pokud máme tak přidáme i trochu demi glace. Nakonec zahustíme máslem, už prudce nevaříme, jen zvolna rozpouštíme, aby omáčka dostala lesk.
Polévka:Mrkvová polévka s koriandrem a římským kmínemPolévka nejen dobře vypadala a krásně se leskla, ale i výtečně chutnala. Pro vegetariány lze bujon nahradit sojovým či rýžovým Miso, nebo zeleninovým vývarem. Díky aromatickému koření si ale vystačíme i s prostou vodouIngredience:olejcibule1 kg mrkve1 větší brambor1 jablkobujonmalá lžička mletého sušeného koriandručerstvý koriandrsůlpepřšpetka drceného římského kmínusmetana na vařeníšťáva z 1 pomerančemalá lžička zázvoru postup: 1. Na olivovém oleji orestovat nakrájenou cibulku, zalít asi půllitrem vody a přivést k varu. Přidat na kostky nakrájenou mrkev (cca 1kg) a jeden větší brambor (pro zahuštění polévky), bujon, malou lžičku mletého sušeného koriandru, sůl, pepř, špetku drceného římského kmínu (pro inovaci možno trochu strouhaného kokosu). Možno i pár kousků oloupaného jablka. Po změknutí zeleniny (cca 15-20minut) přidat decentně čerstvý koriandr (pozor, aromatický) a rozmixovat. Dochutíme smetanou, šťávou z pomeranče (nemusí být), možno dle chuti přidat malou lžičku zázvoru. 2. Servírujeme ozdobené lístky čerstvého koriandru, případně lžičkou smetany. Možno posypat opraženými slunečnicovými semínky. Teplota:160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: česká/ asijskáDoba přípravy: 1-30 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: polévka/ restování/ vaření