Suroviny
- česnek 1 kus
- sůl 1 špetka
- jehněčí kotlety 8 kus
- pepř 1 špetka
- koriandr 1 špetka
- pepř 1 špetka
- čínské koření 1 špetka
- sezamový olej 40 ml
- koriandrová nať 70 g
Postup přípravy
Připravte si:
8 jehněčích kotlet, každá by měla mít asi 200 g a na výšku 5 cm, špetku mletého sečuánského pepře, špetku mletého koriandru, špetku hrubé soli, špetku bílého čerstvě namletého pepře, špetku čínského koření pěti vůní, čerstvě utřený česnek, 40 ml sezamového oleje, 70 g nakrájené čerstvé koriandrové natě
Pusťte se do toho:
1. Odřízněte z kotlet nadbytečný tuk a vložte je na pekáč. V misce smíchejte sečuánský pepř, koriandr, sůl, bílý pepř, koření pěti vůní a vše dobře promíchejte.
Směsí posypejte kotlety po obou stranách a bříšky prstů ji vklepejte dovnitř.
2. Kotlety po obou stranách potřete sezamovým olejem. Zasypejte je česnekem a koriandrovou natí a znovu vše vetřete do kotlet. Poté je přikryjte mikrotenovou
fólií a nechte hodinu marinovat v lednici.
3. Připravte gril na přímé grilování. Okartáčujte rošt a naolejujte ho. Kotlety položte na rozpálený rošt a grilujte je. Na
stupeň propečení medium postačí 4-8 minut z každé strany. Každé 2 minuty je posuňte o 90 stupňů, aby se na nich
vytvořila efektní mřížka. Na 1-2 minuty je otočte i na výšku, aby se propekly ze všech stran.
4. Naložte kotlety na talíře a nechte je 3 minuty stát jen tak. Poté už noste na stůl.