Suroviny
- lískové ořechy (loupané) 150 g
- tmavá čokoláda (kvalitní 70%) 400 g
- moučkový cukr 100 g
- olivový olej (jemný )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy pražte na plechu 6 minut nebo až lehce zezlátnou. Vsypte je do nádoby robotu a rozmixujte na požadovanou konzistenci – já mám rád, když v krému trochu křupou, ale je to na vás, jestli je chcete dohladka nebo nahrubo. Mezitím rozehřejte čokoládu v ohnivzdorné misce postavené na malý kastrol s mírně vroucí vodou, občas ji promíchejte. Až bude hladká, přidejte do ní špetku mořské soli, prosejte k ní moučkový cukr, vlijte 200 ml oleje, vsypte rozmixované ořechy a promíchejte. Jako nic!
- Gianduju můžete hned sníst, tak jak je, nebo ji můžete uchovat ve vysterilizované sklenici až 6 týdnů na chladném, suchém místě. Jakmile ji otevřete, spotřebujte ji během několika týdnů. Odpusťte mi, že zdůrazňuju tak zřejmou věc, ale je lahodná na toastech nebo na croissantech, s palačinkami, jako krém mezi vrstvami dortu nebo v mých větrníčkách Zeppole, dokonce i promíchaná s čerstvě uvařenými těstovinami.
Gianduja - původní nutella Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images