Jamie Oliver

Gianduja – původní nutella

Moje hodnocení
11x

Jak to s úžasnými jídly obvykle bývá, vznik lískooříškového krému gianduja byl svého času spojen s přísnými omezeními dovozu potravin do Evropy, kdy byla čokoláda vzácností. Aby trochu zvětšil její objem, cukrář Michele Prochet smísil svoje zásoby čokolády s mletými lískovými ořechy – geniální nápad. Na přípravu nemůže být nic snazšího, a navíc máte krásný dárek pro kohokoli – ti šťastní, šťastní obdarovaní o něm nepřestanou mluvit!

1 porce
30 minut
306 kcal
italská

Suroviny

  • loupané lískové ořechy 150 g
  • kvalitní tmavá čokoláda (70%) 400 g
  • cukr moučka 100 g
  • jemný olivový olej

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy pražte na plechu 6 minut nebo až lehce zezlátnou. Vsypte je do nádoby robotu a rozmixujte na požadovanou konzistenci – já mám rád, když v krému trochu křupou, ale je to na vás, jestli je chcete dohladka nebo nahrubo. Mezitím rozehřejte čokoládu v ohnivzdorné misce postavené na malý kastrol s mírně vroucí vodou, občas ji promíchejte. Až bude hladká, přidejte do ní špetku mořské soli, prosejte k ní moučkový cukr, vlijte 200 ml oleje, vsypte rozmixované ořechy a promíchejte. Jako nic!
  2. Gianduju můžete hned sníst, tak jak je, nebo ji můžete uchovat ve vysterilizované sklenici až 6 týdnů na chladném, suchém místě. Jakmile ji otevřete, spotřebujte ji během několika týdnů. Odpusťte mi, že zdůrazňuju tak zřejmou věc, ale je lahodná na toastech nebo na croissantech, s palačinkami, jako krém mezi vrstvami dortu nebo v mých větrníčkách Zeppole, dokonce i promíchaná s čerstvě uvařenými těstovinami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty