návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Gianduja - původní nutella

600 g porcí
do 30 minut
306 kcal
Gianduja - původní nutella
Autor: David Loftus for Jamie Oliver Images Gianduja - původní nutella
Jak to s úžasnými jídly obvykle bývá, vznik lískooříškového krému gianduja byl svého času spojen s přísnými omezeními dovozu potravin do Evropy, kdy byla čokoláda vzácností. Aby trochu zvětšil její objem, cukrář Michele Prochet smísil svoje zásoby čokolády s mletými lískovými ořechy – geniální nápad. Na přípravu nemůže být nic snazšího, a navíc máte krásný dárek pro kohokoli – ti šťastní, šťastní obdarovaní o něm nepřestanou mluvit!
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy pražte na plechu 6 minut, nebo až lehce zezlátnou. Vsypte je do nádoby robotu a rozmixujte na požadovanou konzistenci – já mám rád, když v krému trochu křupou, ale je to na vás, jestli je chcete dohladka nebo nahrubo. Mezitím rozehřejte čokoládu v ohnivzdorné misce postavené na malý kastrol s mírně vroucí vodou, občas ji promíchejte. Až bude hladká, přidejte do ní špetku mořské soli, prosejte k ní moučkový cukr, vlijte 200 ml oleje, vsypte rozmixované ořechy a promíchejte. Jako nic!
  2. Gianduju můžete hned sníst, tak jak je, nebo ji můžete uchovat ve vysterilizované sklenici až 6 týdnů na chladném, suchém místě. Jakmile ji otevřete, spotřebujte ji během několika týdnů. Odpusťte mi, že zdůrazňuju tak zřejmou věc, ale je lahodná na toastech nebo na croissantech, s palačinkami, jako krém mezi vrstvami dortu nebo v mých větrníčkách Zeppole, dokonce i promíchaná s čerstvě uvařenými těstovinami.
Reklama
Gianduja - původní nutella
Autor: David Loftus for Jamie Oliver Images Gianduja - původní nutella

Jamie Oliver vaří po italsku

Od rychlovek a jednoduchých jídel z pár ingrediencí až po složitější a luxusnější pokrmy určené na víkendy a slavnostnější příležitosti vám tahle kniha nabídne úžasné a autentické recepty plné chutí, vůní a pohody a napomůže vám vytvořit jídla, která vás přenesou rovnou do Itálie a, spolu s tím, vás nadchnou. Viva Italia!

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver vaří po italsku, vydané
MLD Publishing s.r.o., 2018, foto David Loftus, fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited (2018, Jamie Cooks Italy)

 

Související témata: Nutella , čokoláda , jedlé dárky , Sladké , Italská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Přečtěte si také