Jarní houby už rostou! Kačenky a smrže patří mezi nejchutnější a nejdražší houby, přesto vám po nich může být špatně

Češi jsou národem houbařským, a proto pro většinu z nás není překvapení, že jedlé houby lze najít celoročně. Po zimní úrodě hlívy ústřičné a penízovky sametonohé se zkušení houbaři těší na brzké jaro, kdy začíná růst kačenka česká a různé druhy smržů.

Na rande s Kačenkou

Již v průběhu března v případě příznivého počasí vystrkuje své hlavičky kačenka česká (Verpa bohemica). Najít ji můžete ve světlých listnatých lesích, sadech, parcích nebo i křovinách, pod jasany, osikami, ale také pod třešněmi. Kačenky mají rády zásadité podloží, takže úspěch při hledání budete mít na vápenitých půdách. Žlutohnědý až hnědý klobouk je hluboce žebrovaný a ke třeni je přirostlý pouze ve vrcholové části, jakobyste na třeň položili náprstek. Třeň je světlý, válcovitý, u starších plodnic žloutne, tuhne a prodlužuje se. Ideální je tedy sbírat mladé plodnice s větším kloboukem a krátkým bílým třeněm.

Kačenky jsou vynikající houby s výraznou chutí a hlavně vůní. V sezoně je často najdete na menu luxusních restaurací. Je to houba s vysokou tržní cenou, takže pokud najdete dobré místo, můžete si pěkně přivydělat. Kačenky totiž rostou ve velkém na jednom místě, se štěstím můžete najít na malém prostoru desítky až stovky plodnic.

Vyražte na smrže

O něco později než kačenky, v dubnu až v květnu, začínají růst smrže. V našich končinách se vyskytuje hned několik druhů – smrž špičatý (Morchella conica), smrž obecný (Morchella esculenta), smrž jedlý (Morchella vulgaris) nebo smrž pražský (Morchella pragensis). Smrže lze najít na podobných místech jako kačenky, nejčastěji v trávě a pod jasany, není neobvyklé, že se objeví i ve městech na záhonech s mulčovací kůrou.

Na rozdíl od kačenek mají smrže klobouček celý přirostlý k třeni. Barva klobouku je hnědá, až našedlá, zvrásněná, připomínající včelí plástev, třeň je dutý. I smrže patří k velmi ceněným houbám, jejich cena může být kolem 1 000 Kč za kg. Jejich chuť a vůně je velmi výrazná, takže jich do jídla není potřeba mnoho.

Jdeme vařit

Jak už jsme zmínili, kačenky i smrže mají velmi příjemnou houbovou chuť a výraznou vůni, proto s těmito houbami pracujte spíše jako s kořením, stačí jen pár plodnic, které zařídí výjimečný zážitek. Nejlépe jim svědčí jednoduché kombinace, ideálně s jednou surovinou. Zkuste je například lehce podusit na másle a podávat s míchanými vajíčky. Stejně tak pozvednou jednoduché parmazánové rizoto. Krátce podušené houby na másle s cibulkou lze podávat na topinkách nebo s novými bramborami či orestovaným chřestem. Větší plodnice smržů se také dají nadívat, například masovou fáší nebo lehkou sýrovou nádivkou.

K masu můžete připravit výtečnou omáčku, buď na bázi tučné smetany, kterou houby ochutí a přidají jí barvu. Stejně skvělé jsou i omáčky z hub podušených se silným vývarem, který varem zredukuje. Přidejte maximálně trochu soli, pepře, případně čerstvé bylinky, ale nechte vyniknout chuť samotné houby. Omáčku lze podávat i s těstovinami nebo s gnocchi.

Krátce podušené houby jsou výborné i jako vložka do krémových polévek, například chřestové, hráškové nebo květákové.

Pozor na alergii

Kačenka česká je jedlá houba, ale u některých jedinců může vyvolat silnou alergickou reakci, která se projevuje trávicími obtížemi, často spojenými s úporným zvracením.

„Musím upozornit, že kačenka je pro některé lidi 'jedovatá', protože na ni mohou mít alergii. Je dobré si k těm kačenkám čichnout, a pokud někomu nevoní, má být opatrný a dát si je raději v menším množství,“ vysvětlil člen České mykologické společnosti Oldřich Jindřich pro CNN Prima NEWS. Žádné toxické látky ale v této houbě zjištěny nebyly.

Pokud se chystáte ochutnat kačenky poprvé, zkuste pro jistotu nejprve malé množství, a pokud vám po nich nebude špatně, můžete si jejich příjemnou chuť vychutnávat bez omezení.

Zdroj: prkynko.cuketka.cz, apetitonline.cz, myko.cz

Připravte výbornou květákovou polévku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty