Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Tiramisu kuličky

Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Mazanec – velikonoční pečivo, které neomrzí

Mazanec - oblíbené velikonoční pečivo

Mazanec - oblíbené velikonoční pečivo Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Mazanec - oblíbené velikonoční pečivo

Mazanec - oblíbené velikonoční pečivo Zdroj: Thinkstock

I když už se příliš velikonoční zvyky nedodržují, pečení mazance se stále těší velké oblibě. A to především díky jeho výborné chuti, kterou ocení i mlsné dětské jazýčky. Tato sladká pochutina by na velikonočním stole rozhodně neměla chybět.

Seznam.cz banner

Ale jaká je vlastně historie tohoto velikonočního pečiva a jak má správný mazanec vypadat?

Mazanec a jeho historie

Mazanec se odedávna pekl na Bílou sobotu a podával se o Velikonoční neděli a to proto, že v neděli chodili naši předci do kostela a nechali si mazanec posvětit. Ne nadarmo se dříve mazanec označoval jako velikonoční svěceník. Tato tradice se zachovala u věřících lidí do dneška, ačkoli už posvěcování mazanců není příliš běžné. Mazanec má už dlouhou historii a tradici, první recepty a zmínky o něm pocházejí již z patnáctého a počátku šestnáctého století. Mazanec se tehdy pekl převážně na Velikonoce, někdy ale i mimo ně. Zajímavostí je, že tehdy se do mazance ještě nepřidával cukr a to proto, že byl pro mnoho rodin příliš drahý a jeho používání nebylo běžné jako dnes. Místo něj se dávala sladká smetana, kterou měli lidé doma spíše. Stejně jako nyní se do něj dávaly kvasnice, vajíčka a bílá mouka. V bohatších rodinách pak i rozinky a mandle.

Jak má správný mazanec vypadat?

Mazanec se obvykle dělá z kynutého sladkého těsta (může být i z tvarohového těsta, ale to není příliš časté) – stejně jako vánočka. Základ těsta tvoří hladká nebo polohrubá mouka, krupicový cukr, vanilkový cukr, droždí (možno použít i sušené droždí, se kterým je snadnější příprava), vaječné žloutky, tuk na pečení – ideálně však máslo, mléko nebo smetana, rozinky a loupané sekané mandle. Kdo nemá rád rozinky, může místo nich použít kandované ovoce nebo je jednoduše vynechat. Kdo má rád mandle, může na povrch mazance dát loupané mandle vcelku místo těch jemně sekaných, mají výbornou praženou chuť a dodají mazanci tu pravou "šťávu".

Chcete-li mít mazanec krásně voňavý, přidejte trochu nastrouhané citronové kůry, která zároveň dodá mazanci krásnou žlutou barvu.

Bochník se po vykynutí na povrchu nařízne do tvaru kříže, což má také svůj tradiční význam – měl by připomínat Kristovu oběť, protože Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale především svátky křesťanské, oslavující Kristovo zmrtvýchvstání. Receptů mazanců je jako hvězd na nebi – a každý má právě ten svůj nejlepší a osvědčený – třeba po babičce.

Tip: V jen asi málokteré rodině mazanec zbyde, přesto upekli-li jste mazanců moc, můžete mazanec jednoduše zamrazit.

Tip: Aby byl mazanec na povrchu krásně lesklý, potřete ho před pečením vaječným žloutkem.

Zdravá alternativa?

Pokud si potrpíte na zdravý životní styl a své zásady nechcete porušovat ani o Velikonocích, můžete si místo klasického mazance upéct jeho zdravější variantu. Místo bílé mouky můžete použít špaldovou pšeničnou celozrnnou mouku a kvásek můžete použít žitný namísto obyčejného droždí. Vzhledem k tomu, že těsto má trochu jiný charakter oproti klasickému mazancovému těstu, je vhodné použít nějakou formu – například tu dortovou, aby si mazanec uchoval svůj krásný kulatý, pravidelný tvar. Povrch můžete – stejně jako v případě běžného mazance – posypat loupanými, sekanými mandlemi.

Tip: A jak poznáme, že je náš mazanec správně upečený? Jednoduše ho propíchněte špejlí nebo párátkem – zůstane-li povrch špejle suchý, váš mazanec je hotov.

Autor: Dana Špatenková

Anglické mazanečky
Recepty

Anglické mazanečky

20

Více velikonočních receptů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Novinky

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky rodina cukr mouka pečivo mandle mazanec smetana žloutek těsto rozinka

Návrhy pro vás

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone Sladké

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku Sladké

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti Maso

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně Maso

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně


Přečtěte si také

Těstoviny
Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Soutěžící
Štěpán Folkmann připraví jídlo, které vaří na prvním rande

Štěpán Folkmann připraví jídlo, které vaří na prvním rande

Sladké
Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Sladké
Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Prostřeno!
Prostřeno: Tomíkův tataráček s focaccia Napoletana

Prostřeno: Tomíkův tataráček s focaccia Napoletana

Prostřeno!
Prostřeno: Sametový kukuřičný krém

Prostřeno: Sametový kukuřičný krém

Prostřeno!
Prostřeno: Daněk, omáčka, krupicové noky

Prostřeno: Daněk, omáčka, krupicové noky

Prostřeno!
Prostřeno: Sušenkové mascarpone

Prostřeno: Sušenkové mascarpone

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Sladké
Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku Sladké

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý Sladké

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Maso
Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Hovězí masové kuličky po mongolsku – rychlá večeře plná asijské chuti

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně Maso

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku Maso

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Svěřte se, vyzývají praktici oběti domácího násilí. Trýzeň zakusila každá třetí Evropanka Za Bednárika skončilo „okrádání“ Českých drah, říká o kandidátovi na ministra bývalý náměstek Počasí v Česku se rázně změní, varují meteorologové. Odhalili první předpověď do Vánoc

prima-zeny

Satana vyměnila za Ježíše. Valerie hledá muže, který unese její submisivitu Do finále postoupilo pět hráčů. Věrní mezi sebou mají stále ďábelskou Miu Vojta Kotek sbírá nové životní role. Z herce už je farmář, myslivec i hasič

prima-zoom

Archeologové objevili město na dně jezera Seznamte se s nejstarším hrošíkem na světě. Hravé Hannah byste rekordní věk nehádali Paranormální jev, nebo optický klam? Tajemná tvář na fotce z radaru rozproudila diskusi

prima-fresh

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku

prima-cool

Far Cry seriál chystá tvůrce Vetřelce Blíží se nejlepší filmová adaptace hororové hry? Nový trailer vypadá hodně slibně Brendan Fraser konečně promluvil ke svému potvrzenému návratu do Mumie

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Pro psa je vánoční cukroví toxické. Upečte mu bezpečné psí sušenky Vonné svíčky kupujte z přírodního vosku. Parafínové škodí zdraví Linecké je vlajková loď českých Vánoc. Kde se u nás vzalo a proč přináší štěstí?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.