Lidé vždy považovali kozí mléko za elixír krásy a dlouhého zdraví. I když se názory odborníků na zdravou výživu zcela neshodnou – jedni ho vychvalují a jiní zatracují – na jednom se však shodnou: když mléko, tak kozí.
Kozí mléko – elixír zdraví
Obsah účinných látek:
Kozí mléko obsahuje bílkoviny kasein, globulin a albumin. Dále vápník, hořčík, draslík a fosfor, antioxidanty nebo koenzym Q 10. Vitamíny A, B1, B2, B12, C, E a lehce stravitelné tuky. Obsahuje také kyselinu mléčnou, citronovou a listovou.
Využití v kosmetice:
Kozí mléko zklidňuje pokožku, je vhodné pro alergickou a citlivou pleť. Obsažené účinné látky zpomalují vznik vrásek, blahodárně působí na spálenou pokožku.
Pleťová maska (vyživující a vyhlazující)
Suroviny:
• 3 lžíce kozího mléka
• 2 lžíce medu
Postup: Med a mléko důkladně promícháme na hustou kaši. Naneseme na umytý obličej a necháme působit asi 15 minut. Potom smyjeme a obličej osušíme.
Využití v kuchyni:
Kozí mléko nebo výrobky z něj (sýry, jogurty), hrají významnou roli při prevenci nádorových onemocnění, působí při léčbě nervových chorob, plicních onemocnění, je účinné při obnově buněk.
Je vhodnou alternativou pro alergiky, kteří nesnesou kravské mléko.
Zkuste kozí sýry:
Kozí sýr je dobře stravitelný, poměrně nízkotučný s malým obsahem cholesterolu. Jeho nezaměnitelné aroma nachází stále více vyznavačů.
Jak nakupovat:
Kozí sýry se cenově velmi liší, dle stupně zralosti se vyrábějí mladé, zralé a vyzrálé. Podle konzistence rozlišujeme na pomazánkové, měkké a poloměkké. Kupujte raději výrobky bez konzervantů, v biokvalitě, nejlépe přímo od farmáře na ekofarmě.
Jak servírovat:
Samotné s kvalitním vínem servírujeme tvrdé a vyzrálé sýry. Je možno je také namáčet do medu nebo sladkých marmelád.
Měkké sýry jsou chutné na čerstvém pečivu. Kozí sýr lze také grilovat, zapékat, smažit nebo nakládat.
Jak skladovat a s jakým vínem podávat:
Kozí sýr skladujeme vždy samostatně zabalený v lednici, spotřebujeme do data uvedeného na obalu. Z lednice ho vyndáme asi ½ hodiny před konzumací.
K tvrdému a vyzrálému kozímu sýru se hodí červené víno. Lehká bílá vína servírujeme naopak k mladým a měkkým sýrům.
Těstoviny s kozím sýrem
Suroviny:
• 1 balení těstovin
• 100 g kozího sýra
• 4 stroužky česneku
• 150 g sušených rajčat
• 100 g pancetty nebo kvalitní slaniny (plátky)
• 1 balení salátu rukola
• 3 lžíce strouhaného parmazánu
• 1 lžíce piniových oříšků
• 3 lžíce olivového oleje
Postup: Dáme vařit těstoviny do lehce osolené vody. Na pánvi zahřejeme tenké plátky česneku, oříšky a nakrájená sušená rajčata. Po prohřátí celý obsah pánve vyndáme a lehce osmažíme plátky slaniny. Po vyndání slaniny z pánve na ni vložíme uvařené těstoviny s česnekem, sušenými rajčaty a kousky kozího sýra. Po prohřátí dáme těstoviny z pánve, poklademe rukolou, plátky slaniny a posypeme strouhaným parmazánem.
Vyzkoušejte kozí mléko a produkty z něj. Obohaťte svůj jídelníček o mléčný elixír zdraví.
Autor: Alžběta Krchová