Suroviny
- kozí sýr (plísňový) 1 balení
- špenát
- červená řepa (hrst lístků řepy)
- jablka 1 ks
- olivový olej
- balzamikový krém (Kalamáta Papadimitriou tmavý s příchutí fíků)
- světlá bageta (malá)
Pojďme se společně podívat do Řecka, konkrétně na jižní Peloponés. Zde se vyrábí jedinečný Kalamatský balzamikový ocet. Vychází z tradiční řecké receptury pro výrobu sladkého, tmavého octa a neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervační látky.
Jeho historie započala v roce 1939, kdy Christos Papadimitriou zakládá v Kalamatě malý výrobní závod a začíná se zabývat komerčním obchodováním a vývozem místních produktů, včetně sušených fíků, kalamatských oliv a olivového oleje. Dnes, kromě tradičních octů, produkuje společnost také řadu balzamikových krémů, které vycházejí z úspěšné receptury Kalamatského balzamikového octa. Testovali jsme krém s příchutí fíků a jak to dopadlo? Čtěte dál…
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na funkci gril a připravte si velký bílý talíř. Špenátové listy a lístky řepy opláchněte pod studenou vodou a nechte je na čisté utěrce okapat. Na plotnu postavte pánev na střední žár. Bagetu nakrájejte zešikma na tenké plátky (asi 3 milimetry), na pánvi je pak nasucho opražte dozlatova. Hotové toustíky odložte bokem.
- Vezměte celé jablko a nakrájejte jej na sirky tak, že seříznete obě poloviny těsně před ohryzkem. Půlky pak nakrájíte na tenké plátky a plátky pak na sirky nebo hranolky.
- Na talíř nakapejte do kruhu balzamikový krém. Na něj naaranžujte špenátové listy, větší můžete natrhat, proložte je jablkovými sirkami a lístky řepy. Jemně vše zakápněte olivovým olejem.
- Vezměte porci sýra a malým nožíkem mu seřízněte z jedné ploché strany bílou plíseň. Dejte jej na plech a uložte ho do trouby těsně pod gril na 3–4 minutky. Bedlivě ho sledujte.
- Gratinovaný sýr pak položte na salátové lůžko, zakápněte sýr olivovým olejem a přidejte na talíř opečené toustíky. Podávejte s čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou s příchutí fíků.