Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gril ještě neuklízejte, podzimní grilovačka má příjemnou zemitou příchuť

Podzimní grilovačka

Podzimní grilovačka Zdroj: iStock

  • Zavřít
Podzimní grilovačka

Podzimní grilovačka Zdroj: iStock

Podzim to vzal letos trochu zhurta, ale to neznamená, že bychom měli rezignovat na jednu z nejlepších letních zábav, kterou je bezesporu grilování. Pokud vás nezastaví déšť a orkán, vybavte se teplou bundou, odhodláním a dobrou náladou a rozpalte svůj gril v mírných paprscích podzimního slunce.

Seznam.cz banner

Chce to jen trochu změnit tóninu. Z letních trylků do podzimního moll, altového a zemitého, prodchnutého vůní zeminy a kouře. Využijte všeho, co podzimní příroda nabízí a šup s tím na gril. Přinášíme pět nadějných tipů na podzimní grilované lahůdky.

Marinovaná grilovaná dýně

Dýně na grilu je fantastická! Její přirozeně nasládlá chuť se zasnoubí s kouřem a nejlepší budou ty mírně připečené kousky. Nakrájejte ji na dílky o tloušťce cca 3 cm, což bude akorát, aby se vám na grilu nerozpadla anebo to netrvalo věčnost. Loupat netřeba! Připravte si marinádu z olivového oleje, soli, drceného česneku, mletého či čerstvého chilli, strouhaného zázvoru, špetky muškátu a skořice a sušeného tymiánu a proužky do ní přes noc naložte. Pak s nimi šup na gril a nechte lehce zkaramelizovat okraje.

Hovězí v jalovcové marinádě

Váš oblíbený steak je samozřejmě báječný jen tak, bez ničeho, jen se špetkou soli a pepře, ale pokud to chcete uchopit trochu jinak, dejte na jalovcovou marinádu. Ta dodá masu zemitý a podzimní šmrnc. Potřebujete 250 ml červeného vína, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžičku dijonské hořčice, 10–15 rozdrcených kuliček jalovce, 1 polévkovou lžíci drceného pepře, pár snítek rozmarýnu. Svůj steak do této lázně naložte alespoň na několik hodin, nejlépe přes noc, a pak mu dejte zazářit na grilu.

Houbový špíz

Pokud máte to štěstí a jste majiteli košíku hřibů, zkuste je ogrilovat a umřete blahem. Na grilování se nehodí babky a všechny měkké druhy hub, které by se vám rozvařily a rozpadly. Naopak houby s tvrdým kloboukem budou ideální. V podstatě je stačí potřít olejem a hodit na rozpálený rošt, ale pokud chcete trochu sofistikovanější verzi, udělejte z hub špíz, který prostřídáte se stejně velkými kostičkami uzeného bůčku nebo anglické slaniny. Nezapomeňte ochutit rozmarýnem a povzbudit opékání trochou olivového oleje. Chuť bude přímo tyrolská.

Grilované fíky

O fíky jsme v našich končinách trochu ochuzení, i když už na jižním Slovensku byste je našli. Nicméně v září se náhle vyskytnou i v českých obchodech. Prchavě a ostýchavě se tam na chvíli ohřejí, než je vystřídají podivné sušené verze v prosinci. Teď je naše doba! I když nejsou nejlevnější, kupte si pár čerstvých zralých fíků jako pomyslnou třešinku (vlastně fík) na dortu vaší podzimní grilovačky. Rozkrojte je na půlky, pokapejte citronovou šťávou a medem a do každé půlky vtiskněte kousek modrého sýra. Pak ty krásky položte na gril a nechte je tam, dokud se sýrová čepička nezačne slibně roztékat.

Grilované kachní prso

Na kuře tentokrát zapomeňte, je čas kachniček! Potřebujete kachní prsa, ostrý nůž a rozpálený gril. Kůži na kachních prsou nařízneme na mřížku, položíme na gril, nejprve kůží nahoru, kde necháme grilovat cca 4 minuty, otočíme, okořeníme a grilujeme další 4 minuty. V tuto chvíli budou prsa medium. Pokud chcete více upečená, přidejte z každé strany minutu dvě, ale vyvarujte se přesušení. Nechte lehce odležet a nakrájejte ostrým nožem na plátky. Ideální k nim bude cibulová marmeláda nebo švestková omáčka.

Autor: Kamila Ulčová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky grilování houby gril ňadra olivový olej dýně sůl steak škola vaření podzimní recepty fík marináda grilování grilovačka podzimní grilování

Návrhy pro vás

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu Maso

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně


Přečtěte si také

Maso
Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Soutěžící
Soňa Vomáčková by nikdy nesnědla kachní zárodek

Soňa Vomáčková by nikdy nesnědla kachní zárodek

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Adventní kalendář nemusí být jen kupovaný – vytvořte si vlastní a objevte jeho historii

Adventní kalendář nemusí být jen kupovaný – vytvořte si vlastní a objevte jeho historii

Maso
Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Prostřeno!
Prostřeno: Třený hrnečkový perník, který Václav nestihl připravit

Prostřeno: Třený hrnečkový perník, který Václav nestihl připravit

Prostřeno!
Prostřeno: Bagetky s česnekovou pomazánkou, obložené talíře

Prostřeno: Bagetky s česnekovou pomazánkou, obložené talíře

Prostřeno!
Prostřeno: Zeleninová polévka s játrovými knedlíčky

Prostřeno: Zeleninová polévka s játrovými knedlíčky

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová pečeně ve vlastní šťávě, americké brambory

Prostřeno: Vepřová pečeně ve vlastní šťávě, americké brambory

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Maso
Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Vlaková nehoda: Spustili jsme krizovou linku, říká Rakušan. Kupka uvedl možnou příčinu srážky Policejní manévry v Táboře: Evakuovali školu. Respektujte pokyny, vyzývají obyvatele Jmenování Babiše? Po tvrdých slovech Pavla přicházejí z Hradu signály ústupu, říká Kubáček

prima-zeny

Miss Zedníková čelí v show dotazům na tajného kluka, Prachař plánuje vlasy z Turecka Zklamání Ondřeje nesou zrádkyně těžce. Mia s Danielou se dočkaly pohledu plného pohrdání Vojta Kotek poprvé přiznal strach. Jeho ovce trápí průjem a farmu smetla bouře

prima-zoom

Srážka vlaků na Českobudějovicku Základna z Hvězdné brány je skutečná a přežije i výbuch atomové bomby. Podívejte se dovnitř Otrávené pití, uříznutá ruka a kauza s Bartošovou. Drsná historie „prokleté“ Jedové chýše zabírá stovky let

prima-fresh

Adventní kalendář nemusí být jen kupovaný – vytvořte si vlastní a objevte jeho historii Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

prima-cool

Nejočekávanější sci-fi má parádní trailer Pracovali na Mafii a Vietcongu, teď shánějí peníze na novou sci-fi rubačku z galaxie plné mutantů a hrůzy Pološílená sci-fi Bratrstvo nesmrtelných vám na Prima COOL vytře zrak

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Čtyři adventní neděle: Proč na adventním věnci rozsvěcujeme svíčky postupně? Jak udržet vánoční věnec krásný co nejdéle: Škodí mu slunce a potřebuje vodu Česnek a cibule: Přírodní bojovníci proti virům, chřipce a nachlazení

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.