Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Vychytávky na nejlepší grilovačku. Nedělejte časté chyby, které jídlu škodí

Maso na grilu potřebuje speciální péči

Maso na grilu potřebuje speciální péči Zdroj: istock.com

  • Zavřít

Maso na grilu potřebuje speciální péči Zdroj: istock.com

Práce s ohněm vyžaduje určité postupy, které se vyplatí dodržovat, aby bylo jídlo fantastické. Mnoho lidí se jimi neřídí a zbytečně se připravují o chuťový zážitek. Držte se těchto jednoduchých zásad a stanete se grilmasterem!

Počkejte na správný okamžik

Nejrovnoměrnějšího opékání na grilu docílíte trpělivostí. Pokud grilujete na mřížce, počkejte, až plameny ohně uhasnou a uhlíky se dostatečně rozžhaví. V momentě, kdy jsou rozpálené doběla, můžete začít s pokládáním jídla na gril. Maso se tak krásně zatáhne a nevyteče z něj šťáva.

Gril připravte na dvě teplotní zóny. Větší množství uhlíků soustřeďte na jednu polovinu grilu, kde se bude nacházet rozpálená část. Ta slouží k prudkému zatáhnutí masa. Druhá polovina grilu pak maso jen prohřívá, peče pomaleji a věnuje mu péči po delší dobu.

Odpočinek je důležitý

U grilování nespěchejte ani poté, co je maso dopečené. Nechte ho pár minut odpočinout, abyste se zbytečně nepřipravili o šťávu, která potřebuje čas se do masa zatáhnout.

Správné řezání je základ

Až budete připravovat plátky masa na gril, krájejte je přes vlákna, nikoliv podél nich. Maso se tak bude snadněji kousat. Do masa pak při grilování nezapichujte vidličku, ani ho jinak neřežte. Opět by vytekla drahocenná šťáva a tuk, který by na grilu vyvolal velké plameny. Maso obracejte například grilovacími kleštěmi.

Připravte vlastní burgery

Domácí burgery jsou zkrátka skvělé, a to hlavně z důvodu, že je můžete dochutit podle sebe. Navíc víte, jaké maso grilujete. Kupte mleté maso s větším obsahem tuku nebo požádejte řezníka, aby vám dal mletý bok či kotletu. Získáte tím šťavnaté a chutné burgery. Maso připravte den dopředu, aby se na grilu nerozpadalo.

Správně marinujte

U grilování je nakládání masa do marinády důležité. Čím déle necháte maso naložené, tím bude mít výraznější chuť. Při přípravě nechte trochu marinády v misce a maso čas od času na ohni ještě přetřete. Tímto způsobem dodáte masu vlhkost, zachytí se chuť kouře a marináda navíc jemně zkaramelizuje. Skvělé je do marinády přidat šťávu z cibule, která karamelizaci na masu podpoří. Pozor však na čerstvé bylinky, které by se mohly spálit a zhořknout, pokud grilujete na mřížce.

Nezničte pravou chuť zeleniny

Oheň dokáže zázračné věci i se zeleninou. Nakrájejte ji na tenké plátky a rovnou ji grilujte, a to bez oleje a bez koření. Jakmile je hotová, můžete ji dochutit kvalitním olivovým olejem a trochou octa.

Nebojte se ryb

Ryby a kouř jdou perfektně k sobě. Zkuste grilovat například celého pstruha. Přidejte do ohně pár dubových třísek, rybu naplňte plátky citronu, koprem, osolte a opepřete. Rybám nesvědčí dlouhé opékání na nízký stupeň ohně. Grilujte tedy na vysoký stupeň krátkou dobu a rybu otočte pouze jednou, aby se nerozpadla.

Zdroj: jamieoliver.com, jidloaradost.ambi.cz; foto: iStock.com

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky oheň opékání gril grilování maso ryba zelenina hamburgery

Návrhy pro vás

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jednoduché jahodové nanuky s tvarohem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Recepty

Osvěžující melounové kostky s čokoládou

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Recepty

Nevíte kam dřív skočit? Objevte nový způsob vaření s KFC


Přečtěte si také

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Novinky na trhu: alkoholické nápoje, novinky z fast foodu a sladká tečka lorem ipsum dolor sit amet lorem

Gastro akce a food festivaly

Na zdraví! Velký přehled nejzajímavějších vinařských akcí v červnu 2023 lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

Jednoduché jahodové nanuky s tvarohem lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Prima FRESH festival na Špilberku bude nabitý chutěmi, zážitky a zábavou lorem ipsum dolor sit amet lorem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Muž kritizoval mdlý oběd od své manželky. Na to, co pak udělala, nikdy nezapomene lorem ipsum dolor sit amet lorem

Grilování

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Sladké

Bramborové placky plněné tvarohem podle Zdeňka Pohlreicha

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Zelenina

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Zelenina

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Sladké

Obrácený pomerančový koláč – šťavnatý moučník se svěží chutí

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Přílohy

Perfektní Frijoles Refritos – Mexické smažené fazole

prima-cnn-news

Neuvěřitelné, co všechno vláda porušila, zuřil Nacher. Bernard mu vmetl „superhrubku“ ANO Just: Kvůli dronům je v Rusku cítit napětí. Lidé častěji koukají nahoru, jestli něco neletí Zděšení na východě Asie. Severní Korea měla odpálit družici, Japonsko mluví o balistické raketě

prima-zeny

Luděk Sobota popsal seznámení s manželkou: Adrianě bylo osmnáct a chtěla nejdražší jídlo Komplikovaný vztah a nyní stěhování: Ivana Jirešová se loučí s čerstvě plnoletou dcerou Petra Rosolová o výchově syna: Budu důsledná, manžela mi závidí všechny kamarádky

prima-zoom

New York se pomaličku potápí První kobercový nálet na civilisty zabil přes 1 600 lidí. Drtivý útok byl předehrou blitzkriegu Vlci uženou jelena, vyhráno ale nemají. Podívejte se, jak je vytrestají ovčáčtí psi

prima-fresh

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou Novinky na trhu: alkoholické nápoje, novinky z fast foodu a sladká tečka Na zdraví! Velký přehled nejzajímavějších vinařských akcí v červnu 2023

prima-cool

Jaké jsou nejhorší filmy v kinech? Nejvymakanější znělka Simpsonových ukrývá stovky překvapení. Oslavte žluté jubileum s úžasným videem Já, legenda 2? Skoro, Will Smith likviduje monstra v traileru nové postapokalyptické hry

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Je čas vyrazit do boje proti úbytku testosteronu PLAYBOY LOUNGE v newyorském stylu

lajk

Karlos Vémola promluvil o konci kariéry. Kdo by mohl být jeho posledním soupeřem? Zahraje si někdy hvězdný útočník za nároďák na MS? Šéf českého hokeje si chce promluvit se Zachou Rihanna chtěla, aby se muž na týden odstěhoval ze svého domu. Zaplatila mu za to astronomickou částku

prima-living

Hledíkovka: Kouzelná letnička, která váš balkon vymaluje pestrými barvami Myška drobná je nejmenší hlodavec naší přírody. Likviduje mšice a staví si krásná hnízda Jaké orchideje najdete v české přírodě? Krásně kvetou a jsou chráněné

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.