Blýskněte se před návštěvou: 3 tipy na netradiční chuťovky s kozím sýrem

Kozí sýr je delikatesa a jeho kombinace se sladkým ovocem přímo nedostižná. Vyzkoušejte jednoduché chuťovky podle našich tipů a budete hvězdou každé party.

Chipsy, nějaké ty buráky do misky, tyčinky do sklenice a na talířek pár chlebíčků… Není to trochu nuda? Co takhle potěšit chuťové pohárky hostů něčím originálním? Jednohubky s kozím sýrem máte hotové raz dva a recepty nejsou nijak složité.

Obalované kuličky z kozího sýra

Z čerstvého kozího sýra tvarujte malé kuličky a obalujte je v nasekaných oříšcích, pažitce, jemných chilli vločkách nebo třeba v máku či černém sezamu. A co takhle brusinky? Nakrájejte je nadrobno a smíchejte s ořechy a bylinkami. Kuličky v připravené směsi poválejte a uvidíte, jak budou ze stolu mizet.

PRIMA TIP: Kuličky napíchněte na kousky slaných tyčinek. Vtipný způsob, jak se vyhnout povalujícím se párátkům na okraji podnosu.

Datle plněné kozím sýrem

Skvělá a rychlá chuťovka, kterou můžete upgradovat podle toho, kolik času máte na přípravu.

Vezměte měkké datle a naplňte je krémovým kozím sýrem. Podávejte je posypané nasekanými mandlemi.

Ještě lepší jsou krátce zapečené v troubě. Stačí 10 minut na 190 °C. Teplé datle pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí, opepřete a dozdobte nasekanými oříšky. Skvělé jsou opražené vlašské ořechy nebo pinie.

Čas a chuť na ještě vyšší upgrade? Sušené švestky ve slanině zná každý. Co takhle zabalit do tenkých plátků slaniny plněné datle? Když je na plechu potřete trochou medu s rozmarýnem, solí a pepřem, vše se krásně dochutí a zkaramelizuje.

PRIMA TIP: Ideální na plnění jsou extra měkké a šťavnaté Medjool datle.

Crostini s kozím sýrem a hruškou

Kombinace kozího sýru s fíky je notoricky známá. Neméně famózní je párování sýrů se sladkou hruškou. Nakrájenou bagetu nebo ciabattu potřete olivovým olejem a opečte na pánvi, na grilu nebo v troubě. Křupavé plátky pečiva namažte čerstvým kozím sýrem a navrch položte pár měsíčků máslové hrušky. Už jen posolit, dochutit čerstvě mletým pepřem a celé to pokapat medem nebo balzamikovým glazé. Navrch trochu sekaných pražených ořechů nebo lístků čerstvého tymiánu a jste za hvězdu.

PRIMA TIP: Plátky hrušek můžete předem orestovat na másle.

Zdroj: Colorsoflowcarb.cz; redakce Prima FRESH, zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty