Čokoládová pěna
- smetana 1 l
Jablečný koláč
- skořice 1 dávka
- vejce 3 kusy
- hladká mouka 180 g
- citron 1 kus
- mléko 1 l
- cukr 120 g
- vanilkový cukr 1 kus
- máslo 6 lžic
- prášek do pečiva 1 lžička
Postup přípravy
1
Dortovou formu nebo remosku na koláč vymastíme máslem
Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme
Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky
Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme je skořicí nebo skořicovým cukrem
Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem
Přidáme kůru z citrónu, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem
Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstu na palačinky
Zalijeme jím jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut
2
Upečený francouzský jablečný koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme
Nejlepší je vlažný
Studený koláč však můžeme navíc ozdobit šlehačkou
3
Smetanu na čokoládovou pěnu ohřejeme společně s čokoládou a rozmixujeme ponorným mixérem
Hmotu necháme vychladit do druhého dne a poté ji vyšleháme do pěny
Touto pěnou pak vyplníme skleničky nebo misky
Dozdobíme podle potřeby