Suroviny
- vepřové maso 1 kg
- brambory 1 kg
- pepř 1 špetka
- bylinky 1 dávka
- sýr 500 g
- smetana 500 g
- máslo 2 lžíce
- zelenina 1 balení
- rajče 1 balení
- olivový olej 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžička
- cukr 1 špetka
Postup přípravy
Z vyjmenovaných surovin si připravíme marinádu a naložíme si naporcované maso – nejlépe přes noc. Marinované vepřové steaky orestujeme na rozpálené pánvi, poté vložíme do pekáče a dopékáme ještě asi 25 minut při 180 stupních, dokud není maso měkké.Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenká kolečka. Do pekáče vymazaného máslem dáme vrstvu brambor, osolíme a opepříme, posypeme bylinkami a nastrouhaným sýrem. Na tuto vrstvu dáme druhou a stejnou vrstvu z brambor atd. a postup opakujeme do vyčerpání surovin. Nakonec vše zalijeme smetanou, dáme do trouby a zapékáme necelou půlhodinu při 180 stupních.3. Na salát omyjeme zeleninu, rukolu natrháme do mísy, přidáme pokrájená rajčátka, salát zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, přidáme cukr podle chuti, sůl a pepř. Necháme v chladu rozležet. Teplota: 180 °CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: 30–60 minutČas vaření: 1–2 hodinyRecipe category: hl. chod/ marináda/ příloha/ pečení/ zapékáníHlavní chod:Marinovaný steak z krkovice, zapečené brambory, lehký zeleninový salát
postup:Připravíme marinádu a naložíme si naporcované maso – nejlépe přes noc. Marinované vepřové steaky orestujeme na rozpálené pánvi, poté vložíme do pekáče a dopékáme ještě asi 25 minut při 180 stupních, dokud není maso měkké.
Na marinádu potřebujeme:Na marinádu: olej, sůl, pepř, sladkou papriku, česnek, chilli, zázvor,kečup
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenká kolečka. Do pekáče vymazaného máslem dáme vrstvu brambor, osolíme a opepříme, posypeme bylinkami a nastrouhaným sýrem. Na tuto vrstvu dáme druhou a stejnou vrstvu z brambor atd. a postup opakujeme do vyčerpání surovin. Nakonec vše zalijeme smetanou, dáme do trouby a zapékáme necelou půlhodinu při 180 stupních.
3. Pokud přidíváme salát : Na salát omyjeme zeleninu, rukolu natrháme do mísy, přidáme pokrájená rajčátka, salát zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, přidáme cukr podle chuti, sůl a pepř. Necháme v chladu rozležet.
Hlavní chod:
Marinovaný steak z krkovice, zapečené brambory, lehký zeleninový salát
Nejlépe se z celého jídla prý kuchařce povedly brambory
Ingredience:
1 kg krkovice
Na marinádu:
olej
sůl
pepř
sladká paprika
česnek
pepř
chilli
zázvor
kečup
Na zapečené brambory:
1 kg brambor
směs sušených bylinek
500 g eidamu
500 ml smetany
2 lžíce másla
sůl a pepř
Na lehký zeleninový salát:
1 balení rukoly
1 balení cherry rajčátek
panenský olivový olej
lžička citronové šťávy
sůl a pepř
špetka mletého cukru