Head
- slanina 400 g
Na nádivku
- hřebíček 1 špetka
Na marinádu
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Vepřovou kýtu nejprve rozklepeme do tvaru obdélníku, abychom ji mohli naplnit nádivkou Tloušťka masa by měla být všude stejná
- V misce smícháme ingredience na marinádu
- Maso vložíme do malého pekáče, přelijeme připravenou marinádou a maso v ní několikrát otočíme, aby se dostala všude
- Přikryjeme pekáč fólií a uložíme maso do lednice
- Necháme přes noc marinovat
- Vezmeme si k ruce kuchyňského robota a do jeho misky dáme cibuli, slaninu, petrželku, koření a česnek. Zpracujeme do směsi.
- V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a 10 minut na něm restujeme připravenou směs. Poté přidáme sušené brusinky a pokračujeme v restování dalších 5 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia
- Vyndáme maso z lednice a necháme je 20 minut odpočinout při pokojové teplotě
- Rozložíme maso na potravinovou fólii, řeznou stranou nahoru. Potřeme maso vychladlou nádivkou. Z každé strany necháme asi dva centimetry u okraje volné. Maso srolujeme do tvaru rolády, obalíme plátky slaniny a obvážeme potravinářským provázkem tak, aby se při pečení nerozpadala.
- Uložíme roládu do pekáče a podlijeme ji zbytkem marinády. Pečeme v troubě přibližně dvě a půl hodiny. Pokud bude třeba, během pečení maso podlijeme vodou.
- V případě, že slanina během pečení příliš zhnědla, přikryjeme roládu alobalem a dopékáme ji posledních 15–20 minut přikrytou.
- Upečenou roládu vyndáme z trouby, sundáme z ní potravinářský provázek a naporcujeme ji na 2,5 cm silné plátky
- Nekrájíme tenčí plátky, roláda by se mohla rozpadnout
- Přílohu k roládě můžeme zvolit jakoukoliv, a pokud vám náhodou nějaký plátek rolády zbyde, dá se jíst studená, nebo jako náplň do sendvičů