Suroviny
- husí prsa 2 kusy
- kroupy 250 g
- husí sádlo 3 lžíce
- kmín 1 dávka
- česnek 6 stroužků
- sůl 1 špetka
- cibule 1 kus
- majoránka 1 hrst
- rajče 5 kusů
- kyselé okurky 5 kusů
- ocet 1 dávka
Postup přípravy
- Na pánvi na sádle a celém kmínu zprudka po obou stranách opečte osolená a okmínovaná husí prsa – nejprve kůží dolů. Ve slabě osolené vodě zatím uvařte kroupy (ideálně namočené přes noc) do změknutí.
- Dno pekáčku poklaďte lžící sádla, vrstvou nakrájené cibule, rozpůleného česneku a celými rajčátky. Na to dejte prsa a zalijte je omastkem z pánve, poprašte majoránkou a pokryjte pár lupínky česneku.
- Maso pečte odkryté v troubě při 130 stupních C asi 20 až 30 minut.
- Osmažte na trošce sádla další cibulku a česnek, na tomto základu opečte scezené uvařené kroupy a povolený hrášek, ještě promíchejte s majoránkou, osolte a opepřete. Maso vyndejte z trouby, vyjměte rajčátka a celý česnek, šoulet přidejte k prsům, maso jím zakryjte, znovu rozemněte trochu majoránky a nechte péct dalších deset minut. Servírujte s osolenými kyselými okurkami, které můžeme předem oloupat - jsou pak lépe stravitelné.