Madráské kuře zalité omáčkou z tamilnádu, podávané s klasickým pulaem a okurkovou raitou
- kuřecí prsa 670 g
- protlak 4 lžíce
- pískavice 2 lžička
- fenykl 0.5 lžička
Indická polévka v barvě zapadajícího slunce
- rajče 250 g
- česnek 2 stroužek
Madráské kuře zalité omáčkou z tamilnádu, podávané s klasickým pulaem a okurkovou raitou
Indická polévka v barvě zapadajícího slunce
- koriandr 1 lžička
- kurkuma 0.5 lžička
- chilli 0.5 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
Madráské kuře zalité omáčkou z tamilnádu, podávané s klasickým pulaem a okurkovou raitou
Indická polévka v barvě zapadajícího slunce
Postup přípravy
Indická polévka v barvě zapadajícího slunce
- 125 g červené čočky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 350 g očištěné a na kolečka pokrájené mrkve
- 2 oloupané a pokrájené cibule
- 250 g čerstvých nebo loupaných konzervovaných rajčat
- 2 oloupané a nadrobno pokrájené stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
- lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky chilli
- 1 lžíce citronové šťáv
- 3 dl mléka
- jogurt, koriandr nebo petrželka na ozdobu
Nasypeme čočku do cedníku a propláchneme ji studenou vodou. Necháme okapat. Do hrnce nalijeme olej nebo ghí a osmahneme cibuli. Přidáme česnek, mrkev a propláchnutou čočku a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme rajčata. Zmírníme plamen a vaříme pod pokličkou 30 min. Mezitím si na suché pánvi připravíme koření. Celý římský kmín a koriandr pražíme, dokud nezačne vonět. Pak s kurkumou a chilli dáme do hmoždíře a roztlučeme. Do polévky přidáme citronovou šťávu, sůl, koření a mléko. Rozmixujeme tyčovým mixerem, dle potřeby přidáme ještě trochu vývaru a povaříme. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou nebo koriandrem a bílým jogurtem. (Zdroj: Coxová, J., Elisabeth Towersová, E.: 1000 klasických receptů)
Madráské kuře zalité omáčkou z Tamilnádu, podávané s klasickým pulaem a okurkovou raitou
- 670 g kuřecích prsou bez kůže
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky mleté pískavice (koření – řecké seno)
- 1/2 lžičky mletého fenyklu
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička rozdrceného česneku
- 1 lžička mletého chilli
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 350–400 ml vody,
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 4 lístky kari
- sůl
Kuřecí prsa pokrájíme na kostky. V misce smícháme rajčatový protlak, citronovou šťávu, pískavici, fenykl, zázvor, mletý koriandr, chilli, česnek, kurkumu, sůl a vodu. V pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibuli a lístky kari. Přidáme maso a necháme zatáhnout. Přilijeme směs protlaku s kořením a důkladně zamícháme. Zmírníme plamen a vaříme 8 až 10 minut. (Zdroj: Kuchyně Indie a jihovýchodní Asie, nakl. Svojtka)