Suroviny
- hrášek 300 g
- kuřecí vývar 600 ml
- cibule 1 ks
- máslo 100 g
- smetana 300 ml
- muškátový oříšek
- mořská sůl
- pepř
- sýr typ a množství dle chuti
- toustový chleba 7 plátek
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli lehce orestujeme na polovině másla, zalijeme domácím vývarem, ochutíme a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vysypeme hrášek, který povaříme 10 minut. Zatímco se hrášek vaří, na druhé polovině másla pomalu opečeme krutony z toustového chleba. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, dochutíme solí, čerstvým pepřem, muškátovým oříškem a procedíme přes hustý cedník. Servírujeme společně s čerstvě upečenými krutony se sýrem.