Suroviny
- hovězí líčka 1 kg
- sádlo 50 g
- mrkev 4 kusy
- petržel 4 kusy
- celer 1 kus
- hovězí vývar 0.5 l
- červené víno 0.5 l
- řajčatový protlak 1 lžíce
- bobkový list 2 kusy
- černý pepř 5 kuliček
- tymián 1 lžička
- pepř 1 špetka
- brambory 1 kg
- mléko 0.5 l
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na větší kousky
V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustíme sádlo
Do rozpuštěného tuku dáme maso a zprudka je osmahneme, tak aby maso bylo tmavohnědé
Troubu mezi tím rozehřejeme na 160 stupňů
Orestované maso vyndáme na talíř a do tuku vložíme najemno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a půlku celeru a pečlivě mícháme, než se zelenina krásně dohněda opeče
Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř
hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité! Potom vrátíme maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidáme lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř
Opékáme, dokud se z hrnce neodpaří veškerá tekutina
Podlijeme půllitrem červeného vína a podle potřeby dolijeme hovězím vývarem tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin ponořené
Přiklopíme poklicí a dáme na 2 hodiny do trouby péct při teplotě 160 stupňů
Po 2 hodinách maso z hrnce vyjmeme a zeleninu propasírujeme přes jemné sítko zpět
Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí
Nyní již jen necháme chvilku zlehka probublávat a popř
dochutíme nebo podléváme zbytkem červeného vína
Na pánvi si rozpustíme trochu sádla, zbylou zeleninu nakrájíme na tenké proužky a dohněda opečeme
Podáváme s bramborovým pyré
Brambory si uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme, rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem, přidáme lžíci másla a sůl
Vyšleháme jemnou kaši