Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Cat & Cook
Pin it

Hit týdne

Další hity

Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Gulášová polévka Zdroj: Cat & Cook

  • Zavřít
Gulášová polévka

Gulášová polévka Zdroj: Cat & Cook

Moje hodnocení
74x

Dokonalá klasika, která nikdy neomrzí! Přesně taková je poctivá gulášovka – základem je kvalitní maso, dostatek cibule a dostatečně silný vývar, nejlépe hovězí.

4 porce
60 minut
maďarská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • hovězí maso (hovězí přední (krk či loupaná plec)) 700 g
  • sádlo 60 g
  • máslo 60 g
  • cibule 450 g
  • celý kmín 1 lžička
  • rajský protlak (doppio concetrato) 1 lžíce
  • mletá sladká paprika (kvalitní ) 2 lžíce
  • vývar (ideální hovězí) 1–1,3 l
  • brambory 850 g
  • česnek 3–4 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • sůl (na dochucení)
  • pepř (na dochucení)

TIP: Pokud máte doma otevřenou láhev červeného vína, můžete vzít 50–100 ml a přidat ho před nalitím vývaru. Počkejte, až se víno vypaří zpět na tuk (opět uslyšíte prskání tuku) a zalijte vývarem.

Dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak koupíte v každém supermarketu – prodává se v tubě podobné pastě na zuby a najdete ho u rajčat v konzervě.

Vyzkoušejte recepty na fantastický guláš

Vyzkoušejte recepty na fantastický guláš

Postup přípravy

  1. Co se týká masa, nejlepší je použít hovězí přední – ideální je loupaná plec nebo krk. Je to maso, které není až tolik libové a obsahuje kolagen, který dodá polévce výbornou chuť.
  2. Maso nakrájejte asi na centimetrové kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Máslo a sádlo rozpusťte v silnostěnném hrnci na vyšším plameni.
  3. Přidejte maso a osmahněte ho ze všech stran dohněda. Pozor, pokud máte menší hrnec a hodně masa, osmahněte maso po částech. Pokud totiž do hrnce dáte masa hodně, ochladíte hrnec a maso se začne místo smažení dusit a pustí šťávu.
  4. Osmažené maso vyndejte děrovanou naběračkou (nepíchejte do něj!) do misky a nechte stranou.
  5. Do tuku vložte cibuli a orestujte ji do zlatohněda. Pozor, bude potřeba seškrabávat nápek. Stačí hrnec sundat z plamene a plochou vařečkou ho seškrábnout. To, že se nám nápek tvoří, je naprosto v pořádku, jedná se o proces karamelizace cukrů z masa a cibule a to se rovná chuť.
  6. Přidejte kmín a papriku, za stálého míchání restujte 30 vteřin, poté přidejte protlak, promíchejte a zalijte vývarem. Do polévky vložte i maso.
  7. Papriku je důležité osmažit, protože díky tomu krásně změní barvu na sytě červenou. Zároveň ale může rychle zhořknout, proto ji nesmíme smažit moc dlouho.
  8. Zalijte horkým vývarem a pozvolna vařte pod pokličkou do změknutí masa. Bude to v závislosti na druhu a vyzrálosti masa trvat kolem 60 minut.
  9. Až bude maso měkké, přidejte brambory nakrájené na menší kostičky, majoránku (promněte ji v dlaních) a česnek. Vařte dalších 10–15 minut, dokud nebudou brambory hotové. Nezapomeňte polévku míchat odspoda, bude čím dál hustší a začne se víc a víc přichytávat.
  10. Polévku není potřeba zahušťovat, ale kdybyste náhodou měli potřebu (třeba pokud chcete použít více vývaru, abyste měli více porcí), připravte si máslovou jíšku (na lžící másla zpěňte lžíci hladké mouky), nechte ji zchladnout a poté ji postupně vmíchejte do polévky.
  11. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Ještě krátce provařte a servírujte s čerstvým pečivem.
Cat & Cook

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cibule maso polévka vývar hrnec gulášová polévka

Návrhy pro vás

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích Ryby a mořské plody

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin Maso

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku Ryby a mořské plody

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu


Přečtěte si také

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Maso
Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Novinky
Vánoce ve světě: Na Islandu dává 13 Santů sladkosti do bot. Japonci mají k večeři fast food

Vánoce ve světě: Na Islandu dává 13 Santů sladkosti do bot. Japonci mají k večeři fast food

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Sladké
Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku

Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Maso
Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům Maso

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy Saláty

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Exkluzivně z Vémolandu: Rodinný přítel prozradil, jak proběhl policejní zásah a kde je Lela U Prahy hoří bungalov plný odpadu. Na místě zasahuje deset jednotek hasičů i s plošinou Vánoce na Ukrajině: Víra v Boha zdržující ruský postup i dvanáct jídel za apoštoly

prima-zeny

Vánoce slavných 2025: Kotek na skok na farmě, Kavalčík se synem a Řehořková ve Vídni Josef Maršálek popsal, jak stráví Štědrý den. Dárky si u nich doma už dávno nedávají Z farmy Vojty Kotka až do betléma. Vyzkoušejte se ve velkém ovčím kvízu

prima-zoom

Vnímá vás kočka jako rodiče nebo jako kotě? Zdrogovaný vrah dostal 50 let vězení, v Česku to nemá obdoby. Kónya detailně popsal, jak zabil svého otce Město pohlcené džunglí mělo 900 000 obyvatel. Jeho skutečný rozsah odhalil až laser

prima-fresh

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích Kuře à la husa s jablky a červeným zelím – sváteční klasika z pár surovin Vánoce ve světě: Na Islandu dává 13 Santů sladkosti do bot. Japonci mají k večeři fast food

prima-cool

4 nejlepší nové hry na vánoční volno Další únik traileru Spider-Mana 4 První trailer Avengers 5 byl oficiálně vydán v nejlepší kvalitě. Podívejte se na návrat Kapitána Ameriky

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak se chovat u vánočního stolu aneb štědrovečerní etiketa Proč se líbat pod jmelím? Vánoční legendy o lásce a štěstí Vánoční tradice: Jak věštit z jablka a proč mít seno pod stolem?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.