Předkrm
- holubice
Head
- uzené maso 200 g
Polévka
Head
- hovězí na guláš 200 g
Head
- zelí 1 kus
Polévka
- pepř
- drcený římský kmín 1 špetka
Head
- máslo 1 dávka
Polévka
- zakysaná smetana 1 pomeranč šťáva
- zázvor 1 malá lžička
Head
- zakysaná smetana 1 kelímek
Postup přípravy
1. Rýži uvaříme do poloměkka, maso podusíme na cibuli pokrájené nahrubo na lžíci oleje a lžíci másla spolu se stroužky česneku. Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Lehce spařené zelí (buď kysané, nebo syrové) rozdělíme na jednotlivé listy.2. Rýži smícháme s nadrobno pokrájeným masem, ochutnáme, zda není potřeba dokořenit. Neškodí přidat víc pepře i muškátového květu. Směs pečlivě zabalíme do listů, aby nevykukovala, stočíme listy na koncích jako obálky, vložíme je do hrnce s trochou vody a v páře dusíme asi hodinu. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu rozškvaříme, polijeme závitky a ozdobíme lžící zakysané smetany.
Polévka:Mrkvová polévka s koriandrem a římským kmínemPolévka nejen dobře vypadala a krásně se leskla, ale i výtečně chutnala. Pro vegetariány lze bujon nahradit sojovým či rýžovým Miso, nebo zeleninovým vývarem. Díky aromatickému koření si ale vystačíme i s prostou vodouIngredience:olejcibule1 kg mrkve1 větší brambor1 jablkobujonmalá lžička mletého sušeného koriandručerstvý koriandrsůlpepřšpetka drceného římského kmínusmetana na vařeníšťáva z 1 pomerančemalá lžička zázvoru postup: 1. Na olivovém oleji orestovat nakrájenou cibulku, zalít asi půllitrem vody a přivést k varu. Přidat na kostky nakrájenou mrkev (cca 1kg) a jeden větší brambor (pro zahuštění polévky), bujon, malou lžičku mletého sušeného koriandru, sůl, pepř, špetku drceného římského kmínu (pro inovaci možno trochu strouhaného kokosu). Možno i pár kousků oloupaného jablka. Po změknutí zeleniny (cca 15-20minut) přidat decentně čerstvý koriandr (pozor, aromatický) a rozmixovat. Dochutíme smetanou, šťávou z pomeranče (nemusí být), možno dle chuti přidat malou lžičku zázvoru. 2. Servírujeme ozdobené lístky čerstvého koriandru, případně lžičkou smetany. Možno posypat opraženými slunečnicovými semínky. Teplota:160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: česká/ asijskáDoba přípravy: 1-30 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: polévka/ restování/ vaření