Dezert:žloutkové věnečky
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Dezert:Grilovaný ananas s domácí zmrzlinou
postup:
1. Na rozehřáté pánvi si necháme do úplného rozpuštění rozehřát cukr a sirup. Jakmile je karamel hotov, tak ho přelijeme na připravený pečící papír a necháme vychladnout. 2. Mezitím si vyšleháme šlehačku. Do téměř vyšlehané smetany přidáme kondenzované mléko a ještě vyšleháme do ztuhnutí. Vychladlý karamel rozdrtíme na malé kousky a vmícháme do směsi. Nalijeme do nádoby a necháme aspoň dvě a půl hodny v mrazáku. 3. Před podáváním zmrzliny si připravíme očištěný ananas, který si nakrájíme podélně a dáme na rozehřátý gril. Grilujeme z každé strany cca tři minuty. (Pokud má někdo rád sladší, může si ananas posypat třtinovým cukrem a grilovat, než zkaramelizuje.) 4. Dezertní talíř si ozdobíme čokoládovou polevou a naservírujeme ananas a zmrzlinu s troškou vyšlehané smetany. Můžeme přizdobit lístečkem máty nebo meduňky.