Suroviny
- šunka (s kůží, vcelku) cca 1 kg
- cukr krupice několik lžic
- balzamikový ocet (nebo jablečný ocet)
- hořčice (prášková)
- hřebíček
- třešně (kandované třešně nebo plátky čerstvého pomeranče)
Takto připravená šunka (často se jí také říká "virginská" nebo "po virginsku") se připravuje též s konzervovaným ananasem. Koření a šťávy z ovoce se chuťově krásně spojí se šťávou z uzeného. Přípravu můžete vyzkoušet i s uzeným kolínkem nebo rolovaným pleckem. Podávejte třeba s bramborami.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Šunku přikrytou alobalem upečte (počítá se 15 minut na půl kila váhy). Slijte vypečený tuk, a pokud je na šunce vyšší vrstva tuku s kůží, seřízněte ji, ale opatrně, aspoň trochu tuku by mělo zůstat.
- Povrch šunky nařízněte křížem krážem, do každého čtverečku vpíchněte po hřebíčku, případně jimi připíchněte třešni nebo plátek pomeranče, vše potřete cukrem rozmíchaným s octem a hořčicovým práškem a zapékejte asi 20 minut. Pak volně přikryjte a nechte přibližně 10 minut stát.