Domácí pot-pourri z ovoce a koření, které provoní váš domov

Máte doma zásoby koření a citrusového ovoce, že už nevíte, co si s tím vším počít? Zkuste si připravit domácí pot-pourri. Můžete je pak využít nejen pro vlastní dekoraci domu, ale zároveň jako zajímavý dárek pod stromeček.

Nemusí samozřejmě zůstat jen u ovoce, klidně přidejte i další suroviny – záleží jen na vás, které kombinace vám budou nejvíc vyhovovat.

Hodí se například sušené květiny, bylinky, ale také koření (skořice, kardamom, badyán, vanilka a jiné). Dále určitě sušené ovoce, jako je jablko, celý pomeranč nebo jen kůra. V zimě můžete sáhnout po jehličí a dalších zajímavých rostlinách.

Důležitý je pak samozřejmě i esenciální olej, který se do pot-pourri přidává. Právě ten pomůže s rozvinutím vůně po nasušení.

Jak tedy na to?

Vůbec nejdůležitější je nasušení jednotlivých ingrediencí, které to potřebují. Takže nezapomeňte své zásoby květin, bylin a ovoce dobře vysušit. Záleží vždy na typu ingredience, ale můžete je nechat sušit např. ve svazcích zavěšených ve vzduchu a tmě. Nebo zkusit sušičku na ovoce, která se hodí i na sušení jednotlivých okvětních lístků – jen je pak vhodné využité plastové pláty dobře omýt, aby další jídlo k sušení nemělo květinové aroma.

Na finální aranžmá nepoužívejte kovové misky, vhodnější je keramika, dřevo nebo sklo.

Jakmile budete mít vše nasušeno, pracujte s ingrediencemi opatrně, ať se vám nepolámou. Vyberte vhodnou uzavíratelnou nádobu, do které vybranou směs naskládejte. Zakápněte ji několika kapkami esenciálního oleje – vhodný je takový, který vůni jednotlivých ingrediencí zvýrazní nebo doplní. Uzavřete a takto připravené pot-pourri nechte stát 2–4 týdny, aby se esenciální olej rozvinul. Během této doby nádobu neotvírejte, pouze ve chvíli, kdy už chcete pot-pourri naaranžovat.

Pak jen stačí připravit hezkou misku nebo nádobku, do které pot-pourri přesypete (ideálně ji pak pro lepší vůni umístěte na teplejší místo). Nebo ho můžete rovnou připravovat do sklenic, které poslouží jako vánoční dárek, aby se pot-pourri nemuselo zbytečně přemisťovat. Jen je dobré vhodné načasování nebo např. cedulka s informací, kdy může obdarovaný sklenici otevřít. Na domácí využití jsou vhodné i menší sáčky.

TIP: Pokud pot-pourri už nevoní tak jako dřív, přidejte opět trochu esenciálního oleje.

Pot-pourri z plotny

Pokud nejste fanoušky sušených pot-pourri, ale rádi byste si provoněli domov krásnými vůněmi, můžete vyzkoušet pot-pourri z plotny (v angličtině stovetop pot-pourri). Je to jednoduché – stačí vybrat vhodné ovoce a koření (např. pomeranč, jablko, brusinky, hřebíček, skořici, badyán apod. – nemusíte nic sušit), vše přesypat do hrnce a zalít vodou. Poté jen přivést pomalu k varu, stáhnou na nízký plamen a nechat jen probublávat. Na rozvonění může stačit cca 15 minut, záleží na zvolené směsi (dle potřeby je také nutné dolít vodu, aby se úplně nevyvařila).

Zdroj: littleyellowwheelbarrow.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty