Postup přípravy
1. Kachnu omyjeme, očistíme, osolíme vně i uvnitř, okmínujeme. Nakrájíme si nahrubo cibuli, kterou vložíme dovnitř kachny. Kachnu v pekáči podlijeme a dáme do trouby, nejlépe nejprve břichem dospodu. Pečeme okolo tří hodin, podléváme, obrátíme, asi po dvou hodinách pečení zmírníme teplotu a kachnu odkryjeme, aby se vytvořila kůrčička.
2. Na kynutý knedlík si v míse smícháme polohrubou a hrubou mouku. Poté přidáme sušené droždí, které s moukou promícháme. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme vajíčko a sůl. Vše promícháme a vytvoříme hladké těsto. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu. Po vykynutí vytvarujeme bochánky, které necháme ještě asi 15 minut stát. Vypracujeme čtyři šišky, které necháme asi 10 minut kynout, poté vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.
3. Bramborový knedlík: Den předem uvařené brambory si jemně nastrouháme a všechny další ingredience přidáme do mísy nebo na vál k nastrouhaným bramborám. Dle tuhosti brambor přisypeme mouku a škrobovou moučku. Vypracujeme hladké těsto a utvoříme menší válečky, které vložíme do vroucí osolené vody. Knedlíky vaříme asi 20 minut.
4. Cibuli na bílé zelí si nakrájíme nadrobno a mírně zpěníme na sádle. Přidáme propláchnuté a nakrájené zelí, promícháme. Pak zalijeme vodou a necháme vařit, když je zelí měkké, dochutíme je solí a cukrem. Nakonec zavaříme lžíci škrobové moučky, rozmíchané v trošce studené vody, která nám zelí zahustí.
5. Domácí naložené červené a už ochucené zelí jen dobře prohřeji, nemusí se už vařit.