Polévka
- pastiňák 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- máslo 1 lžíce
- krupicový cukr (přírodní) 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- mletý zázvor 1 lžička
- mletý kardamom 1/2 lžičky
- mleté nové koření 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- chilli koření 1 špetka
- drůbeží vývar 1 litr
- plnotučné mléko 250 ml
- smetana ke šlehání 120 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Parmazánové krutony
- máslo 5 lžic
- strouhaný parmazán 1 lžíce
- oregano 1 lžička
- tymián 1/2 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sůl
- bílý chléb (nebo pečivo, ideálně den staré) 5 krajíců
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Očištěný pastinák nakrájejte na kousky a v míse ho promíchejte s asi 1 lžící oleje, solí a pepřem. Rozprostřete ho na plechy vyložené papírem na pečení.
- Dejte do trouby a pečte asi 30 minut, až bude pastinák měkký a hezky zezlátne.
- V hrnci rozehřejte olivový olej. Vsypte oloupanou a nakrájenou cibuli a očištěné, na kousky nakrájené řapíky celeru. Smažte asi 5 minut, až zelenina zvláční a cibule začne zlátnout.
- Teplotu snižte na nízkou a do hrnce přidejte máslo, cukr, oloupaný a rozetřený česnek a upečený pastinák. Promíchávejte a smažte 5 až 10 minut, až vše zezlátne a bude krásně vonět.
- Nakonec vmíchejte koření a asi po 1 minutě vlijte vývar. Uveďte do varu a při mírnější teplotě zčásti přikryté vařte 5 až 10 minut.
- Polévku pak rozmixujte dohladka, přelijte do čistého hrnce a vmíchejte do ní mléko a smetanu. Zlehka prohřejte, podle chuti osolte a opepřete a podávejte s parmazánovými krutony.
- Na krutony v míse promíchejte rozehřáté máslo, parmazán, oregano, tymián, česnek a sůl. Přidejte na kostičky nakrájený chleba a dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 165 °C.
- Krutony rozestřete na plechy vyložený papírem na pečení. Dejte do trouby a pečte asi 15 až 20 minut, až krásně zezlátnou.
PRIMA TIP: Máte-li, přidejte k pastináku také kořenovou petržel. Ochucení polévky můžete samozřejmě měnit podle vašich preferencí. Jakékoliv koření bude mít mnohem výraznější chuť, když je krátce osmažíte v základu polévky. Krutony můžete připravit předem a uchovat ve vzduchotěsné nádobě. Před podáváním je krátce prohřejte v troubě.
Vyzkoušejte také krémovou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová květáková polévka
Inspirujte se i dalšími recepty s pastinákem