Suroviny
- máslo 100 g
- cibule 1 ks
- pórek (velký ) 1 ks
- brambory 250 g
- kuřecí vývar (nebo zeleninový vývar) 800 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na půl kolečka, bílou a světle zelenou část pórku nakrájejte na kolečka.
- Ve větším hrnci rozpusťte máslo, vsypte do něj cibuli a pórek a na středním plameni asi 15 minut opékejte dozlatova (pozor, ani cibule, ani pórek nesmí zhnědnout).
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky, přisypte do hrnce a opékejte další dvě minuty.
- Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a pod pokličkou duste do změknutí brambor (cca 10 minut).
- Ponorným mixérem polévku rozmixujte na jemnou krémovou konzistenci, pokud je to nutné, dochuťte pepřem a solí a podávejte s krutony nebo pečivem.
Vyzkoušejte i recept na výbornou smetanovou pórkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE