Suroviny
- mandle 70 g
- sušené meruňky 70 g
- pšeničné pukance (s javorovým sirupem) 70 g
- tmavá čokoláda 130 g
- sůl špetka
Postup přípravy
- Mandle nasekejte nahrubo a pražte v troubě předehřáté na 140 °C zhruba 10–15 minut, až se rozvoní a jemně ztmavnou, ale nespálí se. Vyjměte je a nechte zchladnout.
- Mezitím nakrájejte na drobné kostičky sušené meruňky a promíchejte je s pukanci a špetkou soli.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a za stálého míchání ji zchlaďte na 38 °C.
- Mandle přimíchejte k meruňkám a sypké suroviny vmíchejte do rozpuštěné čokolády.
- Lžičkou odkrajujte z hmoty kousky a klaďte je na silikonovou podložku nebo pečicí papír. Nechte je nejméně 30 minut tuhnout (krystalizovat) při teplotě kolem 18–20 °C, tak čokoláda ztuhne rovnoměrně a hrudky budou krásně křupat.
Meruňkovo–čokoládové hrudky Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty