Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Raw food – vše se dá jíst syrové

Raw food

Raw food Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Raw food

Raw food Zdroj: Thinkstock

Poslední rok začali Češi objevovat pojem raw food. U nás se ovšem tento výraz používá převážně pro stravu vitariánskou, tedy čistě bezmasou, která neprojde tepelným zpracováním. Jsou ale i jiné významy...

Seznam.cz banner

Raw food je ovšem primárně konzumace syrové stravy. Nejde tedy ani o vegetariánství, ani o vitariánství. Raw food je o nevařených, tepelně nezpracovaných a často i organických potravinách, které mají podle některých jeho vyznavačů blahodárné účinky na naše zdraví. Podle některých odborníků však nikoliv.

Proč Raw food?

Myšlenka syrové stravy vychází z předpokladu, že tepelně neupravené potraviny obsahují enzymy, bakterie a jiné mikroorganismy, které upravují a pomáhají při zažívání. Dále má syrová strava vyšší nutriční hodnotu a je bohatá na antioxidanty, zabraňující projevům stárnutí (např. doktor Joel Fuhrman ve své knize „Eat to live“ propaguje myšlenku, že syrová strava a zvláště pak syrová křížokvětá zelenina má ze všech jídel nejsilnější protirakovinové účinky). Pokud ale potravu tepelně upravujeme při teplotě nad 46 ˚C, všechny tyto zdraví prospěšné látky likvidujeme a dokonce tím produkujeme nové nebezpečné toxiny.

Co jíst syrové

S blížícím se létem se nabízí mnohem více druhů potravin. Nejjednodušší na přípravu jsou ovoce a zelenina. Tím to ale nekončí. Syrové se konzumuje i maso, ryby, mořské plody, mléčné výrobky. Máte –li rádi luštěniny, ořechy či různé druhy semen, nechte je jednoduše odmočit nebo vyklíčit a pusťte se do nich. Velkým pomocníkem při přípravě pokrmů vám budou mixéry, sušičky a odšťavňovače. Na speciálních webech o raw foodismu je již k dispozici mnoho receptů, se kterými si tento druh stravování určitě užijete.

Pozor na možná rizika

Raw food dieta má ale i své odpůrce. Ti zdůrazňují, že enzymy, obsažené v potravinách spolu s dalšími proteiny, jsou při trávicím procesu denaturovány a rozkládány, čímž se stávají nefunkčními. Dále upozorňují na nutriční deficit, který může při dlouhodobém požívání syrové stravy vzniknout. Mnoho potravin totiž obsahuje antinutriční faktory (ANF), které se tepelnou úpravou ničí a jsou tudíž neškodné. Ze stejného důvodu není tento typ stravování vhodný pro děti ve vývinu, a to i kvůli nedostatečnému příjmu vitaminu B, D a kalorií. Dále hrozí otrava ze syrového masa, ryb a mořských plodů. Na všech těchto produktech se vyskytují mikroorganismy, které jsou za normálních okolností ničeny tepelnou úpravou.

Posledním argumentem je sám lidský vývoj. Podle odborníků na výživu je pro dnešního člověka mnohem přirozenější konzumovat tepelně upravenou stravu a návrat k pravěkým způsobům stravování je tak pro lidský organismus spíše nepřirozeným krokem zpět.

Jak vzniklo hnutí Raw food?

Jako jeden z nových trendů ve zdravé výživě se objevilo v roce 1897 ve Švýcarsku. Poprvé ho zavedl doktor Maxmilián Bircher-Benner (mimo jiné také vynálezce cereální snídaně müsli) ve svém sanatoriu „Vital force“ v Curychu. O necelých sto let později vydala Leslie Kenton knihu „Eat your way to radiant health“, ve které propaguje raw food jako způsob stravy, zajišťující prevenci proti degenerativním onemocněním. Dnes je hnutí syrové stravy populární zejména v Severní Americe, postupně se však stává velmi oblíbeným i v Evropě, o čemž svědčí nově se otevírající „raw restaurace“ v Anglii či Německu, a v posledním roce i první vlaštovky v Čechách. Propagováno je také mnohými celebritami, které si „syrovými dietami“ udržují štíhlou postavu.

„Syrové diety“

Raw food neoznačujeme za dietu z podstaty, jde spíše o způsob stravování, v rámci kterého můžeme držet více typů diet.

Primal dieta (nebo také instinktivní stravování, prvotní strava) – spočívá v konzumaci syrového tučného masa, vnitřností, mléčných výrobků, ovocných a zeleninových šťáv, kokosového krému.

Raw meat diet (nebo také paleolitická dieta, konzumace syrového masa) – obsahuje hodně syrových masitých jídel – maso, vnitřnosti, mořské plody, vejce, rostlinné jídlo a vyhýbá se mléčným výrobkům v syrovém stavu, luštěninám a obilovinám.

Autor: (sponk)

Sdílejte článek
Štítky jídlo Švýcarsko maso dieta potrava raw food mléčný výrobek

Návrhy pro vás

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Sladké

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje


Přečtěte si také

Vegetariánské
Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Prostřeno!
Prostřeno: Nivové hříbečky na mechu a kapradí

Prostřeno: Nivové hříbečky na mechu a kapradí

Prostřeno!
Prostřeno: Pho Bo podle Standy

Prostřeno: Pho Bo podle Standy

Prostřeno!
Prostřeno: Zdravý losos na bylinkovém másle se zeleninkou a brambůrkami

Prostřeno: Zdravý losos na bylinkovém másle se zeleninkou a brambůrkami

Prostřeno!
Prostřeno: Odlehčené sladké potěšení s mandlovým likérem

Prostřeno: Odlehčené sladké potěšení s mandlovým likérem

Sladké
Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Maso
Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o parfémy na prádlo značky Laguna (3. - 6. 11. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o parfémy na prádlo značky Laguna (3. - 6. 11. 2025)

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Maso
Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Maso

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Polévky
Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí Polévky

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Předkrmy a chuťovky
Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Vegetariánské
Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ANALÝZA: Konec Babišovy vs. Fialovy vlády. Je Česko opravdu v ekonomickém rozkladu? Německo hledá úložiště jaderného odpadu. Uvažuje o hranici s Českem Poslanci složili slib. Tři zákonodárci za ANO se vzdali mandátu, očekává se krušná středa

prima-zeny

Pozor spoiler! Vanilly se pustila do věrných: Marcell ji štval, Kateřina nesedla Karolína je nejméně důvěryhodná, věrní ji poslali domů. Odnesla si ale 300 tisíc Daniela obětovala svého nejbližšího. Nová zrádkyně už zamýšlí, kdo bude další

prima-zoom

Hadí útok ve zpomaleném záběru Legendárního sumce honil Vágner tři roky. Největší rybu vltavské kaskády teď konečně ulovil a ukázal ve videu Co zničilo Napoleonovu armádu? Nová analýza DNA odhalila nemoci, které zdecimovaly statisíce vojáků

prima-fresh

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

prima-cool

Je 4. série Zaklínače propadák? Nová Hra o trůny je tady? Seriál o Merlinovi má v traileru epickou akci i vlastní khaleesi Potvrzeno: Nejlepší Godzilla dostává pokračování. První upoutávka odhalila název

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Luxusní vila fotbalisty Horsta Siegla jde za 28 milionůdo dražby Jak poznáte, co vánoční hvězdu trápí a proč ji schovat před kočkou? Trnky: Kyselý poklad plný vitaminu C. Kdy je sbírat a jak zpracovat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.