Top 7 bylinek, které nesmějí chybět ve vaší domácí zahrádce

Bylinky. Skvěle dochutí jídlo i dezert, osvěží koktejly a připravují se z nich báječné domácí limonády. Pěstovat se dají celkem snadno a zvládne to každý, i když není zrovna zdatný zahradník. Které bylinky vám nesmějí na zahrádce nebo v truhlíku chybět?

Bylinky jsou nejlepší čerstvé, a to je také důvod, proč obliba jejich pěstování v domácích podmínkách stále roste. Navíc jde o skvělý způsob, jak se odreagovat a současně ušetřit nějaké peníze. Nepotřebujete pro ně moc místa, a pokud nemáte zahrádku, vystačíte si s květináči na okenním parapetu, balkoně nebo na terase. Bylinkám dopřejte slunné stanoviště a zálivku podle jejich potřeb. Rostlinkami občas pootočte a pravidelně je stříhejte, podpoříte tak jejich rovnoměrný růst, začnou obrážet a brzo hezky zhoustnou.

Pokud jsme vás na pěstování bylinek navnadili, tady je 7 druhů, které by vám neměly doma chybět:

Hladkolistá petržel

Petrželka je všestranná bylinka. Hodí se k dozdobení jídel, dochucení mletých mas, k posypání brambor, do pomazánek i do smoothie. Rostlinka je to poměrně odolná, sklízet ji můžete kdykoli a bude stále vyhánět nové přírůstky.

Petržel vysévejte na záhon na jaře a na podzim. Za oknem v květináči se jí daří celoročně. Při klíčení jí dejte čas, trvá trochu déle, než vyraší první lístky. Vyberte slunné stanoviště, půdu udržujte rovnoměrně vlhkou a občas ji přihnojte přírodním hnojivem.

Pažitka

Se svou jemně pikantní chutí a cibulovým aroma se pažitka skvěle hodí do vajíčkových pomazánek i salátů. Používá se k výrobě bylinkového másla a k dochucení čerstvých sýrů. Snad nejznámější je v kombinaci s tvarohem na čerstvém chlebu nebo jako doplněk brambor na loupačku. Má vysoký obsah vitamínu C, a proto je nelepší ji použít za studena a k dozdobení hotových polévek.

Pažitka (lidově šnytlík) je vynikající bylinka do květináče. Daří se jí na slunném okenním parapetu. Je ale potřeba dbát na pravidelnou zálivku. Raději méně a častěji. Má ráda vlhkou a propustnou půdu, slunce i polostín. Venku je jednou z prvních bylinek, které se vám na záhoně zjara objeví.

Růžové až fialové květy pažitky jsou jedlé. Použijte je na ozdobu pomazánek, na brambory, do těstovin nebo do salátu.

Bazalka

Jednou z vonných bylinek, které se doma pěstují nejčastěji, je bazalka. Nejznámější je její využití v kombinaci s rajčaty a mozzarelou při přípravě italského caprese. Bazalku máme vlastně nejvíce spjatu právě s italskou kuchyní díky pizze Margherita nebo různým pokrmům z pasty. Skvělá je i do mletých mas a zeleninových salátů. Bazalku vždycky přidáváme až do hotového jídla, nevaříme ji.

Bazalka dobře vzejde ze semen. Doma jí vyčleňte teplé a slunné místo. Upřednostňuje vlhkou, ale dobře propustnou půdu a pro podporu nového růstu bude vyžadovat častou sklizeň zaštipováním vrchních částí větviček. Pak bude pěkně obrážet a dělat vám radost po celý rok.

Rozmarýn

Rozmarýn je výtečným kořením a také známou léčivkou s dezinfekčními a protizánětlivými účinky. V kuchyni dodá středomořský šmrnc steakům stejně jako pečeným a dušeným masům či grilované zelenině. Hodí se také pro macerování v olejích a octech nebo na přípravu bylinkových másel.

Květináč s rozmarýnem postavte na slunné teplejší stanoviště. Dopřejte mu propustnou, hlinitopísčitou půdu a občas ho přihnojte. Se zálivkou to v jeho případě nepřehánějte. Vždy počkejte, až bude zemina v květináči skoro suchá. Pokud máte rozmarýn na záhoně, na podzim ho přesaďte do květináče. Tuhou a vlhkou zimu by venku nepřečkal.

Tymián

Nenáročnou a zároveň jednou z nejoblíbenějších bylinek se širokým uplatněním je tymián. Patří do směsi provensálského koření a je také jednou z podstatných součástí tzv. „bouquet garni“. Jedná se o svazek bylinek, který se přidává do polévek a dušených pokrmů, aby během přípravy předal jídlu maximum chutí a vůní. Tymián se sám o sobě hodí k dochucení masa a ryb, omáček, grilované zeleniny, těstovin, nádivek a paštik.

Pro výsadbu tymiánu volte slunné a závětrné stanoviště s dobře propustnou a chudou zeminou. Se zálivkou to nepřehánějte a rostliny ani nehnojte.

Oregano

Oregano je blízký příbuzný majoránky, chuť má ale výraznější, lehce nahořklou. Využijete ho zejména při přípravě italských jídel a je také součástí směsi provensálského koření. Skvěle se hodí do mletých mas, na pizzu, do omáček na těstoviny, k ochucení plodů moře, pečené a grilované zeleniny, zejména rajčat, cukety, lilku a paprik, a také do salátových zálivek.

Teplomilné oregano potřebuje lehkou, propustnou zeminu a slunné stanoviště ideálně na okraji záhonu nebo u obrubníku. S úspěchem se dá pěstovat i na skalce. Nevyžaduje mnoho vody a čím více ho budete sklízet, tím rychleji a silněji poroste.

Máta peprná

Ve spojení s mátou nám většinou jako první naskočí mátový čaj a hned za ním koktejl Mojito. Tím to ale zdaleka nekončí. Máta se skvěle uplatní nejen v nápojích a smoothie, ale osvěží také zeleninové a ovocné saláty, ozdobí dezerty, je výborná do dresingů a hodí se na dochucení mletých mas. Aromatická léčivka zdomácněla v řadě národních kuchyní a v arabském světě je přímo nepostradatelná.

Co se týče pěstování, máta je vlastně plevel. Už to samo o sobě napovídá, že je to bylinka nenáročná. Rychle se šíří podzemními odnožemi a snadno převezme kontrolu nad vaší zahradou. Myslete na to při výsadbě do záhonu. Má ráda vlhkou půdu a polostín. Při dostatku vláhy se jí ale daří i na slunci. Pokud ji zasadíte do květináče, vyberte nějaký pevný a prostorný.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty