Mimo míchání samozřejmě, protože to je její základní účel. Dřevěná vařečka je ale kuchyňské náčiní, které v sobě skrývá daleko větší potenciál. Schválně, kolik z našich tipů už znáte a aktivně používáte.
4 skvělé tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku
4 tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku Zdroj: se souhlasem Gaelle Marcel / Unsplash
1) Určení teploty oleje
Někdo používá speciální teploměř, případně sáhne po kousku chleba. Když ale nemáte ani jednu tuto věc, můžete si ověřit rozpálení oleje v pánvi ještě jinak. Stačit vám k tomu bude obyčejná vařečka z přírodního dřeva. Jak na to? Konec dřevěné rukojeti postavte opatrně do oleje v pánvi a čekejte, zda se začnou vytvářet bublinky. Pokud ano, olej je přiravený.
2) Redukování tekutiny
Už jste se jistě někdy setkali s postupem, který si během vaření žádá redukci omáčky nebo jiné tekutiny třeba na polovinu či třetinu. Odhad pouhým okem může být náročný, a proto pro vás máme jiné řešení. Ponořte rukojeť vařečky do tekutiny a označte si, kam až sahá. Ideálně nějakou tenkou gumičkou, případně zdravotně nezávadnou fixou. Jakmile vám bude připadat, že máte zredukováno dost, rukojeť opět ponořte a pusťte se do porovnávání.
4 tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku 2
3) Focaccia snadno a rychle
Správná focaccia se neobejde bez typických důlků. Mnoho receptů pracuje s tím, že je uděláte klasicky pomocí prstů, ale pokud se vám do toho nechce a rádi byste se obešli bez umazaných rukou, opět je tu vařečka! Stačí ji otočit rukojetí dolů a postupně do těsta zapichovat.
4) Sušení pasty
Připravujete si domácí těstoviny? Pak jistě víte, jak důležitým krokem je finální sušení. Jednotlivé kousky se k sobě nesmí přilepit, což se vcelku snadno zařídí u krátkých druhů těstovin, ale třeba takové spaghetti, linguine nebo fettuccine, to už je trochu jiná starost. I tak se s nimi ale dá pracovat. Stačí rukojeť vařečky pomoučit, těstoviny přes ni dobře rozvěsit a najít vhodné místo, kde je rozmístíte. Například do velmi vysokého hrnce, mezi dva stohy knih nebo do mezery mezi pracovními deskami.
Kromě těchto čtyř využití se vařečka hodí i na tvarování těsta či různých jednohubek, snadno s ní podložíte pokličku, aby mohla unikat pára, případně ji můžete použít jako zarážku do trouby, když ji potřebujete po pečení vyvětrat.
redaktorka FTV Prima
