zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
4 tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku
Autor: se souhlasem Gaelle Marcel / Unsplash 4 tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku

4 skvělé tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku

Mimo míchání samozřejmě, protože to je její základní účel. Dřevěná vařečka je ale kuchyňské náčiní, které v sobě skrývá daleko větší potenciál. Schválně, kolik z našich tipů už znáte a aktivně používáte.
Tereza Pánková , 31.07.2021

reklama

1) Určení teploty oleje

Někdo používá speciální teploměř, případně sáhne po kousku chleba. Když ale nemáte ani jednu tuto věc, můžete si ověřit rozpálení oleje v pánvi ještě jinak. Stačit vám k tomu bude obyčejná vařečka z přírodního dřeva. Jak na to? Konec dřevěné rukojeti postavte opatrně do oleje v pánvi a čekejte, zda se začnou vytvářet bublinky. Pokud ano, olej je přiravený. 

2) Redukování tekutiny

Už jste se jistě někdy setkali s postupem, který si během vaření žádá redukci omáčky nebo jiné tekutiny třeba na polovinu či třetinu. Odhad pouhým okem může být náročný, a proto pro vás máme jiné řešení. Ponořte rukojeť vařečky do tekutiny a označte si, kam až sahá. Ideálně nějakou tenkou gumičkou, případně zdravotně nezávadnou fixou. Jakmile vám bude připadat, že máte zredukováno dost, rukojeť opět ponořte a pusťte se do porovnávání. 

Obyčejná vařečka se nemusí používat jen na míchání.
Autor: se souhlasem Andrew Donovan / Unsplash Obyčejná vařečka se nemusí používat jen na míchání.

3) Focaccia snadno a rychle

Správná focaccia se neobejde bez typických důlků. Mnoho receptů pracuje s tím, že je uděláte klasicky pomocí prstů, ale pokud se vám do toho nechce a rádi byste se obešli bez umazaných rukou, opět je tu vařečka! Stačí ji otočit rukojetí dolů a postupně do těsta zapichovat.

4) Sušení pasty

Připravujete si domácí těstoviny? Pak jistě víte, jak důležitým krokem je finální sušení. Jednotlivé kousky se k sobě nesmí přilepit, což se vcelku snadno zařídí u krátkých druhů těstovin, ale třeba takové spaghetti, linguine nebo fettuccine, to už je trochu jiná starost. I tak se s nimi ale dá pracovat. Stačí rukojeť vařečky pomoučit, těstoviny přes ni dobře rozvěsit a najít vhodné místo, kde je rozmístíte. Například do velmi vysokého hrnce, mezi dva stohy knih nebo do mezery mezi pracovními deskami.

6 chytrých tipů, jak využít při vaření škrabku na brambory

6 chytrých tipů, jak využít při vaření škrabku na brambory

Kromě těchto čtyř využití se vařečka hodí i na tvarování těsta či různých jednohubek, snadno s ní podložíte pokličku, aby mohla unikat pára, případně ji můžete použít jako zarážku do trouby, když ji potřebujete po pečení vyvětrat. 

reklama

Související témata: vařečka , domácí vaření , kuchyňské náčiní , tipy a triky

reklama

Přečtěte si také