4 skvělé tipy, jak efektivně využít dřevěnou vařečku

Mimo míchání samozřejmě, protože to je její základní účel. Dřevěná vařečka je ale kuchyňské náčiní, které v sobě skrývá daleko větší potenciál. Schválně, kolik z našich tipů už znáte a aktivně používáte.

1) Určení teploty oleje

Někdo používá speciální teploměř, případně sáhne po kousku chleba. Když ale nemáte ani jednu tuto věc, můžete si ověřit rozpálení oleje v pánvi ještě jinak. Stačit vám k tomu bude obyčejná vařečka z přírodního dřeva. Jak na to? Konec dřevěné rukojeti postavte opatrně do oleje v pánvi a čekejte, zda se začnou vytvářet bublinky. Pokud ano, olej je přiravený.

2) Redukování tekutiny

Už jste se jistě někdy setkali s postupem, který si během vaření žádá redukci omáčky nebo jiné tekutiny třeba na polovinu či třetinu. Odhad pouhým okem může být náročný, a proto pro vás máme jiné řešení. Ponořte rukojeť vařečky do tekutiny a označte si, kam až sahá. Ideálně nějakou tenkou gumičkou, případně zdravotně nezávadnou fixou. Jakmile vám bude připadat, že máte zredukováno dost, rukojeť opět ponořte a pusťte se do porovnávání.

3) Focaccia snadno a rychle

Správná focaccia se neobejde bez typických důlků. Mnoho receptů pracuje s tím, že je uděláte klasicky pomocí prstů, ale pokud se vám do toho nechce a rádi byste se obešli bez umazaných rukou, opět je tu vařečka! Stačí ji otočit rukojetí dolů a postupně do těsta zapichovat.

4) Sušení pasty

Připravujete si domácí těstoviny? Pak jistě víte, jak důležitým krokem je finální sušení. Jednotlivé kousky se k sobě nesmí přilepit, což se vcelku snadno zařídí u krátkých druhů těstovin, ale třeba takové spaghetti, linguine nebo fettuccine, to už je trochu jiná starost. I tak se s nimi ale dá pracovat. Stačí rukojeť vařečky pomoučit, těstoviny přes ni dobře rozvěsit a najít vhodné místo, kde je rozmístíte. Například do velmi vysokého hrnce, mezi dva stohy knih nebo do mezery mezi pracovními deskami.

Kromě těchto čtyř využití se vařečka hodí i na tvarování těsta či různých jednohubek, snadno s ní podložíte pokličku, aby mohla unikat pára, případně ji můžete použít jako zarážku do trouby, když ji potřebujete po pečení vyvětrat.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty