Škrabku nemusíme představovat, používáme ji v kuchyni téměř denně k odstranění slupek z brambor, zeleniny a jablek. Ona toho ale umí daleko víc. Dáme vám pár tipů, jak z obyčejné škrabky vytěžit maximum.
6 chytrých tipů, jak využít při vaření škrabku na brambory
Máte v šuplíku škrabku na brambory? Je všestrannější, než si myslíte! Zkuste ji použít následujícími způsoby a zjistíte, jak šikovného pomocníka v ní máte. Co dalšího tedy vaše škrabka umí?
1) Cuketové nudle
Už jste o cuketových (ale i mrkvových nebo dýňových) nudlích slyšeli, ale nad pořízením spiralizéru váháte? Jídlo s trendy zeleninovými nudlemi si můžete vyzkoušet, aniž byste investovali do dalšího kuchyňského vybavení. Vezměte do ruky škrabku a během chvilky vytvoříte z cukety dlouhé nudle. Použijte je do salátů, na rolky plněné krémovým sýrem, nebo je krátce orestujte a promíchejte s oblíbenou omáčkou na těstoviny.
2) Hobliny parmezánu
Ozdobte salát, těstoviny nebo rizoto hoblinami parmezánu, dodáte tak pokrmům nejen dávku umami, ale sklidíte navíc ovace za efektní prezentaci. Z bloku parmezánu naškrabete hobliny velmi snadno právě škrabkou na brambory. Stejná technika funguje i na jiné tvrdé a polotvrdé sýry.
3) Zachrání vaše pečení
Chystáte se upéct koláč, ale zapomněli jste vyndat včas máslo z lednice. Je vám tato situace víc než dobře známá? Příště už vás nezaskočí. Naškrabejte z ledového (či dokonce zmrzlého) másla tenké plátky pomocí škrabky. Ty už změknou během chvilky a vy můžete péct podle plánu.
4) Přízdoby na drinky
Víte, proč přidávají profi barmani do svých koktejlů skrojek citrusové kůry? Drink tak nejen ozdobí, ale do nápoje se dostane i éterický olej v kůře obsažený a krásně ho ovoní. Dodejte svým drinkům stejný šmrnc a nádech profesionality i doma. Stačí vzít škrabku na brambory a v okamžiku máte efektní přízdobu z pomeranče, citronu nebo limety. Je potřeba sáhnout po plodech bez chemicky ošetřené kůry a vyhnout se hořké bílé části těsně pod kůrou. Spirálu citrusové kůry před vložením do sklenice ještě lehce zmáčkněte, aby se aroma citrusových silic uvolnilo.
5) Odstraní vlákna z řapíku
Řapíkatý celer je skvělá zelenina, která se hodí pro teplou i studenou kuchyni. Co se ale nehodí nikdy, je tahat z pusy během jídla jeho tuhá vlákna. Jsou těsně pod povrchem na vnější straně každého řapíku, tak na ně nezapomeňte a dopředu je odstraňte. Nejjistější způsob, jak to provést, je oloupat řapík na vnější straně škrabkou.
6) Čokoládové hoblinky
Hoblinky čokolády posunou o level výš téměř každý dezert. Posypejte jimi dorty a cupcaky, přihoďte je na zmrzlinu nebo je použijte k ozdobení šlehačky na kávě. Kombinujte hobliny z mléčné, hořké i bílé čokolády. Že jste tu parádu vytvořili během chvilky škrabkou na brambory může zůstat mezi námi.
Tupá škrabka nemusí hned skončit v koši
A zvláště ta vaše oblíbená, co vám tak skvěle padne do ruky! Někdo bere škrabku na brambory jako spotřební zboží a když se po čase používání její ostří ztupí, vyhodí ji a koupí si novou. Situaci lze řešit i jinak. Není potřeba se s oblíbenou škrabkou hned loučit, když může opět sloužit jako nová.
Nejsnadněji nabrousíte tzv. nožíkovou škrabku. Jedná se vlastně o nůž s nástavcem. Po jeho odšroubování nabrousíte čepel nože běžným způsobem a nástavec vrátíte zpět na místo. Další typ škrabky má dvojí ostří. U takové škrabky lze většinou její kovovou část vyjmout z úchytu a otočit. Protože škrabka bývá používána jen jedním směrem, často končí v koši, přestože má jedno ostří v dokonalé kondici. Otočením prodloužíte životnost takové škrabky na dvojnásobek.
PRIMA TIP: Nejlepší je zacházet se škrabkou tak, aby se tupila co nejméně. Nedávejte ji mýt do myčky, jen ji po použití opláchněte vlažnou vodou a osušte. Vysoké teploty a často agresivní mycí prostředky nesvědčí nožům ani škrabkám.