Základ
- hovězí maso (nízký roštěnec nebo svíčková) 300 g
- nudle (čerstvé, středně tlusté, vaječné) 300 g
- zelí pak choi 170 g
- arašídový olej 1 a ½ lžíce
- červené chilli papričky (podle chuti) 1 ks
Marináda
- česnek 1 stroužek
- sójová omáčka (tmavá) 1 a ½ lžíce
- rýžové víno (Shaoxing) ½ lžíce
- cukr krupice ½ lžičky
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
- kukuřičný škrob 2 lžičky
Omáčka
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- kuřecí vývar 200 ml
- sójová omáčka (tmavá) 1 lžíce
- sójová omáčka (světlá) 1 lžíce
- kukuřičný škrob 2 lžičky
Postup přípravy
- Maso zbavte tuku a nakrájejte ho na velmi tenké plátky. Dobře to jde, když použijete ostrý nůž a maso nejprve uložíte alespoň na 30 minut do mrazáku. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a vsypte k masu. Přidejte zbylé suroviny na marinádu, důkladně promíchejte a nechte odležet.
- Mezitím uvařte v hrnci dostatek vody na nudle. Vložte je do vroucí vody a vařte 2–3 minuty. Sceďte je, propláchněte pod studenou vodou a odložte je.
- Než se uvaří těstoviny, promíchejte všechny suroviny na omáčku. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenké plátky, bílou a zelenou část ponechte zvlášť. Pak čoi nakrájejte na 2cm kousky, řapíky ponechte zvlášť.
- V pánvi wok nebo jiné velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte ve dvou dávkách marinované hovězí maso a za stálého obracení ho zprudka smažte 2–3 minuty nebo dokud není maso ze všech stran zatažené. Vyjměte ho a odložte.
- Ve volné pánvi rozehřejte zbylý olej a restujte v něm bílé části jarních cibulek půl minuty za stálého míchání. Přidejte řapíky pak čoi zelí a smažte je 2 minuty. Přilijte omáčku a zahřívejte ji k varu. Nechte ji bublat 1 minutu, pak vraťte do pánve maso a promíchejte.
- Přidejte okapané nudle, promíchejte a zahřívejte na středním stupni 1–2 minuty nebo dokud nejsou nudle měkké.
- Chow mein rozdělte do dvou misek, obložte zelenými částmi jarních cibulek a podle chuti lístky pak čoi zelí a nasekanou chilli papričkou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Ústřicová omáčka vzniká kondenzací vývaru z ústřic a jeho následnou redukcí. Má tmavě hnědou barvu a nasládlou rybí chuť a vůni, ovšem výrazně méně intenzivnější než rybí omáčka. Používá se k dochucení slaných asijských pokrmů, zejména masa, ryb nebo zeleniny. Dodává jim totiž slanost i sladkost a zároveň zvýrazňuje jejich chutě.
Vyzkoušejte také recept na legendární kung-pao z restaurace SIA podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE