Asijská kuchyně

Čínské smažené nudle chow mein s hovězím masem a zeleninou

Moje hodnocení
1x

Chow mein je klasický čínský nudlový pokrm se zeleninou či masem. Každá rodina si ho však připravuje podle sebe, takže stačí dodržet způsob vaření a smažení a ingredience už můžete variovat podle své chuti, sezony či stavu zásob.

2 porce
30 minut
čínská

Základ

Marináda

Omáčka

Postup přípravy

  1. Maso zbavte tuku a nakrájejte ho na velmi tenké plátky. Dobře to jde, když použijete ostrý nůž a maso nejprve uložíte alespoň na 30 minut do mrazáku. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a vsypte k masu. Přidejte zbylé suroviny na marinádu, důkladně promíchejte a nechte odležet.
  2. Mezitím uvařte v hrnci dostatek vody na nudle. Vložte je do vroucí vody a vařte 2–3 minuty. Sceďte je, propláchněte pod studenou vodou a odložte je.
  3. Než se uvaří těstoviny, promíchejte všechny suroviny na omáčku. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenké plátky, bílou a zelenou část ponechte zvlášť. Pak čoi nakrájejte na 2cm kousky, řapíky ponechte zvlášť.
  4. V pánvi wok nebo jiné velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte ve dvou dávkách marinované hovězí maso a za stálého obracení ho zprudka smažte 2–3 minuty nebo dokud není maso ze všech stran zatažené. Vyjměte ho a odložte.
  5. Ve volné pánvi rozehřejte zbylý olej a restujte v něm bílé části jarních cibulek půl minuty za stálého míchání. Přidejte řapíky pak čoi zelí a smažte je 2 minuty. Přilijte omáčku a zahřívejte ji k varu. Nechte ji bublat 1 minutu, pak vraťte do pánve maso a promíchejte.
  6. Přidejte okapané nudle, promíchejte a zahřívejte na středním stupni 1–2 minuty nebo dokud nejsou nudle měkké.
  7. Chow mein rozdělte do dvou misek, obložte zelenými částmi jarních cibulek a podle chuti lístky pak čoi zelí a nasekanou chilli papričkou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Ústřicová omáčka vzniká kondenzací vývaru z ústřic a jeho následnou redukcí. Má tmavě hnědou barvu a nasládlou rybí chuť a vůni, ovšem výrazně méně intenzivnější než rybí omáčka. Používá se k dochucení slaných asijských pokrmů, zejména masa, ryb nebo zeleniny. Dodává jim totiž slanost i sladkost a zároveň zvýrazňuje jejich chutě.

Vyzkoušejte také recept na legendární kung-pao z restaurace SIA podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty